Europa
Internacional 03/07/2013

El rei de Bèlgica abdicarà el 21 de juliol

Albert II té 79 anys i ha regnat durant gairebé dues dècades. S'adreçarà al país en un discurs difós pels principals mitjans

Ara
2 min

BarcelonaEl rei Albert II de Bèlgica ha anunciat en un discurs a la nació que abdicarà el 21 de juliol en el seu fill, el príncep Felip, de 53 anys. "Constato que la meva edat i la meva salut no em permeten continuar exercint la meva funció com jo voldria", ha dit, i ha afegit que "seria faltar al meu deure i la meva concepció de la funció reial voler-me mantenir en exercici a qualsevol preu".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Albert II ha dit que ha arribat el moment de "passar el testimoni a la propera generació". El traspàs de la corona es farà el 21 de juliol, festa nacional de Bèlgica.

En els darrers mesos s'havia especulat amb una possible renúncia del monarca, tot i que el país havia anunciat que estava preparant la celebració dels vint anys de regnat d'Albert II, que va ascendir a la corona l'agost de 1993, quan tenia 59 anys. Albert II va esdevenir rei després de la mort del seu germà Balduí.

Serà el segon rei de Bèlgica a deixar la corona, després que Leopold III ho fes el 1951, any en què aquest va deixar el tron en mans del seu fill Balduí I.

En les darreres setmanes, el rei de Bèlgica també ha estat enmig de les polèmiques després que la seva presumpta filla il·legítima, Delphine Boël, sol·licités a la justícia belga sotmetre's a proves d'ADN per demostrar que és família del monarca.

Durant la llarga crisi política de 2010-2011, el rei va tenir un paper de mediador per aconseguir la formació d'un govern de coalició que trenqués el bloqueig.

La monarquia belga no té poders executius i té un paper cerimonial dins el sistema polític, però és una institució d'unió en un país que en els darrers anys ha vist com s'accentuaven les diferències entre la comunitat flamenca i la francòfona.

L'abdicació del rei de Bèlgica arribara sis mesos després que la reina Beatriu d'Holanda anunciés que renunciava al seu càrrec i cedia la corona al seu fill Guillem Alexandre.

stats