Internacional 22/01/2021

L''impeachment' contra Trump començarà dimarts al Senat

Fauci diu que és una "sensació alliberadora" poder parlar basant-se només en la ciència

Sònia Sánchez
2 min
Donald Trump saluda des del cotxe a  la seva arribada Palm Beach, Florida, el dia queva deixar el càrrec.

BarcelonaEl líder demòcrata al Senat, Chuck Schumer, va anunciar que dilluns la cambra alta rebrà l’article del judici polític. Tècnicament, això suposa que dimarts començarà el procediment per inhabilitar l’expresident i impedir que es presenti a les eleccions del 2024. Unes hores abans els republicans havien demanat que el procés no comencés fins al febrer, per poder donar temps a Trump per preparar la defensa amb els seus advocats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un únic càrrec contra Trump per “incitació a la insurrecció” va ser aprovat a la Cambra de Representants el dia 13 de gener, una setmana després de l’assalt dels seus seguidors al Capitoli que va interrompre l’acte formal de ratificació de la victòria de Joe Biden. L’aleshores encara president en funcions havia instat en un míting els seus correligionaris a manifestar-se davant la seu legislativa en un discurs incendiari. Amb l’inici del procés, Trump es va convertir en el primer president de la història dels Estats Units que s’ha hagut de sotmetre a dos judicis polítics: el 2019 va ser exonerat de l’acusació d’abús de poder en l’escàndol sobre les pressions al president d’Ucraïna perquè airegés els draps bruts de Biden.

L’expresident ha contractat un advocat de Carolina del Sud, Butch Bowers, per defensar-se al Senat. El seu advocat fins ara, Rudy Giuliani, ha sigut exclòs del cas perquè ell mateix va participar en el polèmic míting de Trump del 6 de gener.

Mentrestant, el nou govern del demòcrata Joe Biden, que va prendre possessió dimecres, començava a caminar ahir dijous amb l'aprovació d'un paquet de mesures per afrontar la pandèmia de covid-19. Durant la roda de premsa a la Casa Blanca, Anthony Fauci, que va liderar l'equip científic del govern anterior i actualment és assessor especial de Biden per al covid, va admetre que, finalment, poder parlar en una roda de premsa a la Casa Blanca basant-se només en la ciència és "una sensació alliberadora".

"Està clar que es van dir coses, com qüestions relatives a la hidroxicloroquina i d'altres com aquesta, que eren realment incòmodes perquè no estaven basades en fets científics. Us puc dir que no em produeix cap plaer estar en una situació que suposi contradir el president; et trobaves que senties que no podies dir segons què sense que hi hagués repercussions. La idea de poder pujar aquí i parlar del que saps, del que la ciència diu, i deixar parlar la ciència és una sensació alliberadora", ha afirmat Fauci des de la sala de premsa de la Casa Blanca.

stats