Internacional 11/12/2013

Republicans i dissidents cubans critiquen l'encaixada de mans entre Obama i Castro

El senador John McCain compara l'escena amb la salutació entre Chamberlain i Hitler l'any 1938

Ara
1 min
Obama i Raúl Castro: una encaixada de mans simbòlica Rajoy vincula Mandela i la unitat d'Espanya

BarcelonaL'encaixada de mans entre Barack Obama i Raúl Castro en el funeral de Nelson Mandela ha provocat algunes crítiques als EUA per part de les files republicanes i també de l'oposició cubana. El senador John McCain ha comparat la salutació entre els dos dirigents amb l'encaixada de mans entre el primer ministre britànic, Neville Chamberlain, i Adolf Hitler l'any 1938. El gest ofereix "propaganda a Castro per seguir amb el seu règim brutal i dictatorial", ha afirmat el senador en un programa de la Public Radio International.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La congressista republicana d'origen cubà, Ileana Ros-Lehtinen, també ha criticat la salutació i ha considerat que el govern cubà no respecta "els drets bàsics". La congressista de Florida ha qualificat el gest de "cop de propaganda per al dictador".

El psicòleg i periodista Guillermo Fariñas, conegut opositor al règim cubà, també ha opinat sobre l'encaixada de mans a la seva compte de Twitter: "Respecto la decisió de Barack Obama, però que recordi que va saludar a Raúl Castro, un dictador que té les mans tacades de molta sang innocent".

L'expres polític José Daniel Ferrer, líder de la Unió Patriòtica de Cuba (UNPACU), ha considerat que la salutació és positiva, però ha reclamat que Castro tingui el mateix comportament amb el poble que reprimeix i ha recordat les detencions contra la dissidència que hi ha al seu país. "Ens agradaria que Castro defensés com Mandela el respecte pels Drets Humans", ha sentenciat Ferrer.

La salutació, l'any 2000, entre Fidel Castro i el llavors president dels EUA, Bill Clinton, ja va provocar fortes crítiques entre els republicans.

stats