La resignació marca les eleccions de diumenge a Grècia

Segons les últimes enquestes Kiriakos Mitsotakis, el nou líder de la dreta grega, s’imposarà a Syriza per una diferència d’entre 9 i 11 punts

En el quart aniversari del referèndum en què els grecs van dir no als plans d’austeritat i la troica, un missatge que uns dies després el flamant primer ministre grec, Alexis Tsipras, va convertir en un per continuar aplicant la recepta de retallades ordenada per la UE i els creditors de Grècia, el país s’encamina diumenge a unes noves eleccions. Syriza, l’únic partit de l’esquerra alternativa que ha arribat al poder a Europa saltant del 3% al 33% dels vots, s’aboca a una derrota electoral cantada, com abans ho van fer els dos grans partits grecs, els socialistes del Pasok i els conservadors de Nova Democràcia, després d’haver aplicat la mateixa recepta a cop de memoràndum d’austeritat del 2010 al 2015. Segons les últimes enquestes publicades divendres, Kiriakos Mitsotakis, el nou líder de la dreta grega, s’imposarà a Syriza per una diferència d’entre 9 i 11 punts. La diferència a les europees, regionals i municipals del maig va ser de 10 punts, una derrota tan sonada que va obligar Tsipras a anticipar les legislatives.

“No donarem les claus del país als que l’han portat a l’abisme”, insistia ahir Tsipras en una plaça Síndagma mig plena, molt lluny de la nit del 4 de juliol del 2015, quan milers de persones van sortir al crit d’Oxi contra el dictat de la troica. Entre els assistents hi havia poc entusiasme. “Si guanya la dreta serà pitjor”, deia lacònicament la Maria, mestra de 50 anys, més resignada que entusiasta.

Retallades, refugiats i pobresa: la triple crisi de la sanitat grega

A la mateixa hora, a la plaça Santarosa, el provocador exministre de finances grec, Iannis Varoufakis, que va trencar amb Tsipras després que decidís no acatar el mandat del referèndum grec, reunia centenars de seguidors del seu nou partit, Mera 25 (Front Europeu de la Desobediència Realista). Varoufakis potser serà diputat, però a Grècia, després que Tsipras s’oblidés del mandat popular, ningú sembla tenir esperança que la història pugui canviar.