PROTESTES A BRASIL
Internacional 22/06/2013

La presidenta brasilera ofereix diàleg als "indignats" i la protesta perd intensitat

Dilma Rousseff diu que està disposada a rebre els líders de les manifestacions pacçífiques, dels sindicats i de les entitats populars

Efe
2 min
Un grup de persones segueix el discurs de la presidenta en un bar.

BarcelonaLa presidenta brasilera, Dilma Rousseff, ha allargat la mà aquest dissabte als "indignats" del país i s'ha obert a rebre'ls. Després d'una jornada en què les protestes han perdut força després de congregar aquest dijous 1,2 milions de persones.

"Rebré als líders de les manifestacions pacífiques, de sindicats i associacions populars" ja que "calen totes les seves contribucions, reflexions i experiències", ha declarat Rouseeff en un missatge a la cadena nacional de TV, en què ha reiterat la seva "enèrgica condemna" a la violència que hi ha hagut en algunes de les protestes.

En el missatge, de deu minuts de durada, Rousseff s'ha referit de manera puntual a diverses de les causes del malestar, que passen per la pèssima qualitat dels serveis públics, la salut i l'educació, la corrupció i la despesa pública a la Copa Confederacions, que va començar dissabte passat al Brasil, i al Mundial de futbol de 2014.

El desig de canvi expressat al carrer

Ha reiterat el caràcter "democràtic" de les protestes, encara que ha tornat a carregar de manera enèrgica el vandalisme que hi va haver en moltes de les manifestacions, que va atribuir a una "minoria" que "ni el Govern ni la societat poden acceptar" i que "no pot tacar el veritable desig de canvi" expressat als carrers.

Sobre l'augment de tarifes de transport públic, que va posar al descobert el malestar social, va recordar que les manifestacions van aconseguir que l'alça sigui derogada i va dir que discutirà amb els "indignats", amb autoritats del Parlament, del poder judicial, amb governadors i alcaldes , l'elaboració d'un "pla nacional de mobilitat urbana".

En relació a la salut, ha insistit que el seu Govern s'afanyarà a "portar immediatament a milers de metges de l'exterior per ampliar l'atenció", la qual cosa rebutgen els col·legis professionals del país. També va dir que insistirà davant el Congrés perquè s'aprovi una proposta que planteja que el 100 per cent de les regalies que generin les riqueses petrolieres atresorades en aigües profundes de l'Atlàntic es destinin a l'educació. Rousseff ha reafirmat la seva decisió que la corrupció sigui combatuda amb el major rigor i també s'ha pronunciat en favor d'una reforma política que "permeti als ciutadans fiscalitzar millor a tots els seus governants".

Tanmateix, va rebutjar la condemna que les manifestacions han fet a totes les formes de política tradicional i als partits. Encara que va admetre que la política ha de ser "oxigenada", ha advertit que "cap país pot prescindir de partits ni del vot popular". Rousseff ha afirmat que és "la presidenta de tots, els que es manifesten i els que no", i ha indicat que el "missatge de canvi" que "ve dels carrers és directe" i està dirigit a cada un dels responsables per la conducció del país.

stats