Internacional 20/08/2022

Rússia abat un dron ucraïnès sobre la seu de l'estat major a Crimea

La península ha patit en els darrers dies diversos atacs contra instal·lacions militars

ARA
2 min
Un agent fa guàrdia en un carrer després de l'atac amb drons de combat a l'Estat Major de la flota russa del Mar Negre

BarcelonaUn dron ha atacat aquest dissabte la seu de l'estat major de la flota russa del mar Negre al port de Sebastòpol, a l'annexionada península de Crimea. L'atac no ha causat víctimes, segons ha informat el governador de la ciutat, Mikhaïl Razvozhaev. L'aparell ha estat abatut per la defensa antiaèria russa. En els darrers dies, Crimea ha estat l'objectiu de diversos atacs contra instal·lacions militars, que Rússia ha atribuït a un grup ucraïnès de sabotejadors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Soc a l'estat major de la flota. Fa 25 minuts un dron s'ha estavellat contra el sostre [...]. No hi ha víctimes", ha escrit el governador al canal de Telegram. A més, Razvozhaev ha instat la població a mantenir la calma i ha demanat, en la mesura del possible, no sortir de casa almenys durant una hora. En un primer moment, el mandatari ha afirmat que "lamentablement [el dron] no ha estat enderrocat, encara que li hem disparat des de la costa". Poc després, ha rectificat i ha assegurat que el dron ha estat abatut per la defensa antiaèria. L'aparell ha caigut sobre la teulada de l'estat major, el més gran de la flota russa, on s'ha incendiat sense causar grans danys.

Inseguretat a la rereguarda russa

En el seu últim informe, l'Institut d'Estudi de la Guerra (ISW) nord-americà ha apuntat que els recents atacs ucraïnesos contra les infraestructures militars i de transport a la part de la regió de Kherson controlada per Rússia i a Crimea "estan probablement fent disminuir la confiança russa en la seguretat de la rereguarda". Tot i que l'ISW indica que possiblement se n'exagera la magnitud, aquestes accions tenen un impacte a l'espai informatiu rus. "Les autoritats estan augmentant notòriament les mesures de seguretat a Crimea, fet que mostra la creixent preocupació pel perill d'atacs ucraïnesos en zones de rereguarda que fins ara es consideraven segures", afegeix l'informe.

Ucraïna guarda silenci després de l'augment d'atacs sobre la península de Crimea, controlada per Rússia des de l'any 2014. Aquesta setmana també va explotar un dipòsit de municions provisional a prop de la localitat de Djankoi i les autoritats locals van anunciar una gran explosió en un polvorí situat a uns 200 kilòmetres del front, que hauria deixat dos civils ferits i hauria obligat a evacuar 3.000 persones en un radi de diversos quilòmetres. A més, la setmana anterior un bombardeig en una base aèria a Crimea va destruir diversos avions de guerra russos, tot i que aleshores Moscou va parlar d'una negligència d'un soldat que manipulava explosius.

800 baixes ucraïneses

Amb la denúncia de l'atac del dron, Rússia ha presumit aquest dissabte d'haver provocat centenars de baixes entre les forces ucraïneses. El ministeri de Defensa rus ha assegurat que el dia abans les forces ucraïneses van patir més de 800 baixes mortals, entre elles "fins a una vintena de mercenaris nord-americans".

stats