El presumpte atac ucraïnès a Crimea obre una nova fase de la guerra

Si es confirma demostraria una nova capacitat militar de llarg abast per part de Kíiv i pot impulsar una "contraofensiva ucraïnesa al sud"

5 min
Imatges de satèl·lit abans i després de les explosiona a la base aèria russa de  Saki, a l'oest de la península de Crimea.

BarcelonaImatges de satèl·lit publicades aquest dijous revelen l'abast de la destrucció en la base aèria de l'exèrcit rus de Saki, a l'oest de la península de Crimea. Ucraïna encara nega oficialment haver perpetrat l'atac i Rússia ho va atribuir en un principi a explosions accidentals per una possible negligència, però les noves imatges donen força a la tesi de l'atac i deixen clar que la destrucció és més gran del que el Kremlin havia admès. Almenys vuit avions militars russos van ser destruïts, a més de diversos edificis de la base aèria, tal com es pot observar en les imatges de satèl·lit de l'abans i el després de les explosions, que van tenir lloc dimarts i que van deixar també un mort i 14 ferits, segons el governador de Crimea.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si es confirma que va ser un atac d'Ucraïna, demostraria una capacitat militar de molt més llarg abast del que es tenia constància, cosa que pot donar pas a una nova fase de la guerra amb una contraofensiva de Kíiv per recuperar el sud del país, actualment ocupat per Rússia.

La situació de la invasió d’Ucraïna al front sud

Zona ocupada per les tropes russes

Atacs d’Ucraïna a llarga distància

Donbass

Controlat per Rússia

abans de la invasió

Zaporíjia

Níkopol

Volnovakha

Central nuclear

de Zaporíjia

UCRAÏNA

Mariúpol

Mikolaiv

Melitópol

Berdiansk

Kherson

Odessa

mar d’Azov

Novooleksiivka

(atac confirmat per Kíiv)

mar Negre

Crimea

RÚSSIA

Annexionats a

Rússia el 2014

Saki

(atac no confirmat

oficialment)

Sebastòpol

Zona ocupada per les tropes russes

Atacs d’Ucraïna a llarga distància

Donbass

Zaporíjia

Controlat per Rússia

abans de la invasió

Níkopol

Volnovakha

Central nuclear

de Zaporíjia

UCRAÏNA

Mariúpol

Mikolaiv

Melitópol

Berdiansk

Kherson

mar d’Azov

Novooleksiivka

(atac confirmat per Kíiv)

mar Negre

Crimea

RÚSSIA

Annexionats a

Rússia el 2014

Saki

(atac no confirmat

oficialment)

Sebastòpol

Zona ocupada per les tropes russes

Atacs d’Ucraïna a llarga distància

Donbass

Zaporíjia

Controlat per Rússia

abans de la invasió

Níkopol

Volnovakha

Central nuclear

de Zaporíjia

UCRAÏNA

Mariúpol

Mikolaiv

Melitópol

Berdiansk

Kherson

Novooleksiivka

(atac confirmat per Kíiv)

mar d’Azov

mar Negre

Crimea

RÚSSIA

Annexionats a

Rússia el 2014

Saki

(atac no confirmat

oficialment)

Sebastòpol

"No s'ha de fumar en llocs perillosos", deia encara dimecres el ministre de Defensa ucraïnès, preguntat sobre les explosions a la base aèria russa, i aquest dijous, després de fer-se públiques les imatges de satèl·lit, un portaveu del govern de Kíiv seguia "sense confirmar ni desmentir res", preguntat per Reuters. Però diversos membres de l'executiu ucraïnès sí que ho admetien sota condició d'anonimat a diversos diaris nord-americans. Una d'aquestes fonts va dir al New York Times que l'atac a la base de Saki s'havia dut a terme amb ajuda de "partisans"; dos funcionaris més deien al Washington Post que havien estat les forces especials ucraïneses, i a Politico dos oficials ucraïnesos deien que l'atac a Saki "assenyala l'inici d'una contraofensiva d'Ucraïna al sud i una nova fase crítica de la guerra que podria determinar el seu resultat".

Dimecres mateix, Zelenski advertia que "la guerra va començar amb Crimea i ha d'acabar amb Crimea, amb el seu alliberament", en al·lusió a l'annexió il·legal d'aquesta península per part de Rússia l'any 2014, després de les protestes que van fer caure el govern prorús d'Ucraïna i van donar peu al conflicte amb Moscou que ha derivat en una guerra oberta, després de la invasió de les tropes russes a Ucraïna el passat 24 de febrer.

L'últim informe de l'Institut per a l'Estudi de la Guerra (ISW, sigles en anglès), un think tank nord-americà que segueix al detall el conflicte, apunta també les informacions que parlen d'un "inici de la contraofensiva d'Ucraïna al sud" i considera que això "suggereix que l'exèrcit ucraïnès espera una lluita intensa durant l'agost i el setembre, que pot decidir el resultat de la propera fase de la guerra". Els analistes militars de l'ISW asseguren que "les forces d'Ucraïna disposen de diversos sistemes que poden haver utilitzat o modificat per colpejar infraestructura russa a Crimea". De fet, un atac que sí que han admès oficialment les tropes de Kíiv és el perpetrat amb dos míssils de llarg abast que van destruir un magatzem de municions russes a Novoleksiivka, una localitat situada just en la frontera entre Crimea i la província de Kherson, al sud d'Ucraïna. Aquest atac ja "demostra unes capacitats de míssils de més llarg abast, però no demostra l'abast que haurien necessitat per colpejar la base aèria de Saki", diu l'ISW.

Turistes russos fugen de Crimea

Si es confirma l'atac ucraïnès a Crimea, que seria el primer en sis mesos de guerra, això significaria una escalada important sobretot des del punt de vista de Moscou, ja que el Kremlin considera la península com a part del seu territori. Des de la invasió russa del febrer, s'han registrat ja algunes explosions en territori rus –més enllà de la frontera est d'Ucraïna– que els governadors russos han atribuït a l'exèrcit de Kíiv. Però la falta de proves i els danys limitats han fet que aquests episodis no anessin a més.

Les explosions a la base aèria de Saki, que segons testimonis presencials van ser fins a 15, colpegen per primer cop una zona que els russos consideraven segura. De fet, l'aeroport atacat es troba en una zona de la costa de Crimea molt freqüentada per turistes de sol i platja. Imatges penjades a les xarxes socials mostraven dimarts desenes d'estiuejants aterrits pel so de les explosions i pel núvol de fum que aixecaven ben a prop d'un resort ple de cabanes a primera línia de mar. Molts d'aquests turistes han decidit fugir de Crimea i aquest dijous es registraven intenses cues i quilòmetres de retenció a les carreteres que van en direcció cap al pont que connecta la península amb Rússia.

La contraofensiva ucraïnesa al sud del país podria incloure el sabotatge de les línies elèctriques amb les quals, segons Kíiv, Moscou pretenia connectar la central nuclear de Zaporíjia –la més gran d'Europa i que està en mans russes des del març– amb la península de Crimea per abastir d'electricitat la península. Imatges publicades també a les xarxes socials mostraven torres d'alta tensió a terra, tot i que de moment tot s'atribuïa també a accidents.

Èxit limitat al Donbass

Si bé des de la primavera tots els esforços militars estaven concentrats al front de l'est, pel control total del Donbass, en els últims 30 dies els avenços russos han estat minsos en aquella zona, on Ucraïna ja va aconseguir expulsar-los de la ciutat de Khàrkiv, la segona més gran del país. En l'últim mes, les tropes del Kremlin només han tingut èxit al voltant de Bàkhmut, una ciutat propera a Kramatorsk, però fins i tot allà només "han avançat uns 10 quilòmetres" i a la resta de Donetsk el màxim guany han estat 3 quilòmetres, segons dades del ministeri de Defensa del Regne Unit. Tot i que els combats encara són intensos al Donbass, Kíiv s'esforça també per recuperar terreny al sud, en una regió que les tropes russes van ocupar ràpidament, ja durant les dues primeres setmanes d'invasió.

De fet, segons els analistes militars de l'ISW, Rússia s'està plantejant avançar el seu suposat referèndum d'annexió a les regions ocupades d'Ucraïna, tant en aquesta zona del sud com al Donbass que està en les seves mans a l'est. Els serveis d'intel·ligència occidentals preveien aquest "fals referèndum" en principi per a l'11 de setembre, el mateix dia que hi ha eleccions regionals i locals a tota la Federació Russa, però ara podrien voler-lo fer abans. "Les forces russes oferiran un vot online fàcilment manipulat a la província de Donetsk (a l'est) i ha transcendit que les forces d'ocupació a la província de Zaporíjia plantificaven "enquestes" porta a porta entre la població local", diu l'ISW. El think tank alerta també que aquest referèndum falsejat "no serà pas més nociu" que els impactes que ja ha tingut fins ara "la brutal ocupació russa" en les poblacions del sud, entre els quals enumeren els centres de detenció i interrogatoris on es du a terme un procés que es coneix com a filtració, però també la rubleïtzació i "altres mesures de suposada integració".

stats