Drets civils
Internacional 12/06/2013

Rússia aprova la llei contra la propaganda homosexual

Ara
2 min

BarcelonaCap vot en contra

Rússia va prohibir ahir la propaganda homosexual, l'enèsima volta de cargol en la campanya del Kremlin contra les llibertats individuals. La llei va rebre en tercera lectura el suport de 436 diputats de la Duma (Cambra de Diputats). Només un d'ells es va abstenir i cap va votar en contra. La iniciativa, que els afectats consideren una flagrant violació de la seva llibertat d'expressió, fa referència a la propaganda de "les relacions sexuals no tradicionals" i no fa cap referència al terme "homosexualitat". Si s'infringeix la llei, les multes són de 115 euros per persona i de 23.000 per a les entitats. Si els infractors són estrangers, a part de les multes en metàl·lic, seran deportats o passaran quinze dies sota arrest administratiu abans de ser expulsats del país.

La cap del comitè parlamentari rus de Família, Dones i Infància considera que la propaganda homosexual "persegueix la formació entre els menors d'edat de cànons sexuals no tradicionals". Les organitzacions en defensa dels drets LGTB critiquen que la llei és molt vaga perquè no defineix què significa "propaganda de relacions sexuals no tradicionals", de manera que deixa les mans lliures a les autoritats per aplicar-la arbitràriament. L'ONG Human Rights Watch denunciava ahir que el país "intenta dignificar la discriminació maquillant-la de tradició". El president rus, Vladímir Putin, es prepara per promulgar una llei per prohibir l'adopció entre parelles del mateix sexe, al mateix temps que nega que a Rússia es discrimini l'homosexualitat.

Nova llei contra ofenses religioses

La Cambra de Diputats també va aprovar ahir una llei que castiga amb penes de fins a tres anys de presó les ofenses contra els sentiments religiosos dels creients. La nova llei es proposa castigar qualsevol "notòria falta de respecte cap a la societat amb la finalitat d'ofendre els sentiments religiosos dels creients". Les multes van des d'un any de presó fins a una multa de fins a 10.000 euros o treballs obligatoris de fins a 240 hores. Si l'ofensa és en una església o en qualsevol altre lloc on s'oficiï un servei religiós -com el cas de les Pussy Riot-, el càstig podrà ser de tres anys de presó, multes de 16.000 euros o treballs de fins a 480 hores.

stats