Internacional 16/03/2014

Rússia es queda sola a l’ONU defensant el referèndum

Ara
2 min

BarcelonaAmb caràcter d’urgència, el Consell de Seguretat de l’ONU es va reunir ahir per debatre la situació de Crimea. Els Estats Units tenien una proposta clara: reconèixer la integritat territorial d’Ucraïna i declarar il·legal la consulta que es farà avui a Crimea, perquè s’ha convocat sense el consentiment de Kíev. Aquesta proposta, però, no va prosperar, ja que Rússia va exercir el seu dret de veto.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els països de la Unió Europea, el Japó i Turquia van donar el seu suport a la petició de Washington. Per la seva banda, la Xina, el tradicional aliat de Moscou, es va abstenir. Això va posar en relleu l’aïllament del Kremlin en el seu objectiu d’annexionar-se la península de Crimea i en la seva política davant la crisi ucraïnesa.

L’ambaixador rus a l’ONU, Vitali Txurkin, va defensar que aquest projecte de Washington anava en contra de la igualtat dels drets dels habitants de Crimea i del seu dret d’autodeterminació. A més, va defensar que Ucraïna viu una situació especial, ja que “el cop d’estat inconstitucional protagonitzat per radicals” a Kíev és una clara amenaça per als habitants de Crimea.

“Rússia pot vetar la resolució, però no pot vetar la veritat”, va ressaltar l’ambaixadora dels Estats Units a l’ONU, Samantha Power. Pel representant francès, Gérard Araud, “aquesta annexió va més enllà d’Ucraïna, ens afecta a tots”.

El president dels Estats Units, Barack Obama, ahir es va mantenir en silenci. Però el seu assessor adjunt en matèria de Seguretat, Ben Rhodes, va comentar en el seu Twitter: “Rússia està totalment aïllada a l’ONU. 13 vots per la resolució, i fins i tot la Xina s’ha abstingut. Rússia està sola en la seva negativa a respectar la sobirania d’Ucraïna”.

Manifestacions a Moscou

El president rus, Vladímir Putin, també té contestació a casa. Desenes de milers de persones es van manifestar amb banderes ucraïneses i russes a Moscou a favor de la pau i contra una possible agressió de Moscou. “Fora Putin”, “No a la guerra” i “Rússia serà lliure” eren algunes de les consignes.

stats