Internacional 07/08/2014

Rússia veta durant un any la compra d'aliments a Occident

També estudia prohibir els vols de trànsit sobre el seu territori d'aerolínies europees i nord-americanes a les regions d'Àsia Oriental

Efe
2 min
Putin castiga els Estats Units i la UE vetant les importacions d'aliments a Rússia / EFE

MoscouRússia ha prohibit, a partir d'avui dijous i durant un any, la importació de la majoria dels productes alimentaris, agrícoles i ramaders procedents de la Unió Europea, Estats Units, Austràlia, Canadà i Noruega, en resposta a les sancions contra Moscou adoptades per aquests països arran de la crisi ucraïnesa. A més, l'executiu de Putin també estudia prohibir els vols de trànsit sobre el seu territori des dels Estats Units i la UE.

"En compliment d'un decret del president (Vladímir Putin), he signat un resolució del govern. Rússia adopta la prohibició total per a la importació de vedella, porc, verdures i hortalisses, fruites, carn d'au, peix, formatges, llet i productes lactis" des d'aquests països, ha anunciat el primer ministre rus, Dmitri Medvédev.

El cap de l'executiu rus ha advertit que la mesura és "de fet, un embargament a la importació de categories senceres de productes procedents dels països que han adoptat sancions econòmiques contra organitzacions i ciutadans russos", implementades recentment pel paper de Moscou en la crisi de Ucraïna.

"Fins a l'últim moment havíem confiat que els nostres col·legues occidentals entendrien que les sancions són un carreró sense sortida. Però no ho han entès. I no hem tingut més remei que adoptar mesures de resposta", ha subratllat Medvédev.

Ha afegit que les mesures "tenen un caràcter de resposta" a les sancions adoptades contra Rússia i la seva vigència podrà ser "revisada" si els seus "socis mostren una postura constructiva sobre qüestions de cooperació".

"Confio que el pragmatisme econòmic dels nostres socis s'imposi sobre pensaments polítics ximples, perquè pensin i no atemoreixin ni limitin Rússia. Perquè la cooperació econòmica i comercial es restableixi en tota la seva plenitud", ha recalcat Medvédev.

Putin va ordenar ahir prohibir o limitar durant un any les importacions de productes agrícoles, matèries primeres i aliments procedents dels països que van secundar les sancions contra alts funcionaris, bancs, empreses i petrolieres russes, entre d'altres.

Les sancions occidentals, que estan dirigides contra bancs públics com Gazprombank, petrolieres com Rosneft i empreses del sector de la defensa, ja han obligat el govern rus a replantejar la seva estratègia econòmica i pressupostària de cara a aquest any i el pròxim.

Pendents de prohibir els vols procedents dels EUA i la UE

Rússia també estudia prohibir els vols de trànsit procedents dels Estats Units i la Unió Europea sobre el seu territori en resposta a les sancions d'Occident per la crisi ucraïnesa.

"Es tracta de la prohibició d'usar l'espai aeri del nostre país per als vols de trànsit de les aerolínies europees i nord-americanes a les regions d'Àsia Oriental", ha dit Medvédev. Tanmateix, ha matisat que "això no vol dir que [aquestes mesures] siguin implementades de seguida, però ja són sobre la taula".

Medvédev també ha amenaçat amb revisar els acords assolits anteriorment amb Washington i Brussel·les sobre la modernització de l'ús de les rutes de trànsit transiberianes per Occident.

"Com a resultat de l'ús d'aquestes mesures, òbviament creixeran les despeses de les aerolínies occidentals, de manera dràstica", ha assenyalat el primer ministre.

stats