Qui és la família de Putin?

Leandro Gutiérrez
3 min
Putin amb una de les seues filles, Maria (a l'esquerra), i la seua exdona, Liudmila (a la dreta i agafada del seu braç), en una imatge d'arxiu

Tbilisi (Geòrgia)L'últim paquet de sancions anunciat coordinadament pels Estats Units, la Unió Europea i el G-7 apunta directament a dues filles de Vladímir Putin: Maria Putina i Katerina Tíkhonova. Occident creu que el president rus podria amagar actius i patrimoni sota el nom de familiars, i per això s'han convertit ara en objectiu de les sancions. El càstig a les dues filles de l'home fort del Kremlin torna a generar interès al voltant del seu entorn familiar. Qui és la seva família i de qui s'envolta? És una pregunta difícil de contestar, bàsicament perquè Putin sempre ha volgut allunyar del focus mediàtic qualsevol aspecte de la seva vida personal. "Mai parlo de la meva família amb ningú. Mai han sigut ‘nenes estrella’ ni han gaudit d’atenció. Simplement, viuen la seva pròpia vida”, ha arribat a dir el líder rus en alguna ocasió. Putin, de fet, ha parlat en públic de les seves filles en comptades ocasions. Fa uns quants mesos, per exemple, per assegurar que una de les d'elles s'havia posat la vacuna Sputnik com a prova de confiança. O fa alguns anys, quan se'n va enorgullir: "Les meves filles parlen tres idiomes europeus amb fluïdesa".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però, evidentment, alguna informació més n'ha transcendit. Iekaterina és la filla petita del president i té 35 anys. Segons les investigacions de mitjans independents russos, és llicenciada en estudis asiàtics, especialitzada en el Japó. Aquest bagatge clarament de lletres no li ha impedit fer una tesina en mecànica pocs anys després d'acabar els estudis. Un dels assistents a la defensa de la seva tesina explicava a El Periódico que no es va fer cap crítica ni esmena, i que el professor Guivi Gorguiladze, especialista en l’aparell vestibular de l’ésser humà –oïda interna i cervell, la seva especialitat– no va poder entrar a la sala sota diferents pretextos. També és ballarina acrobàtica. Fins al 2018 va estar casada amb l'oligarca rus Kiril Xamalov, accionista majoritari de la petroliera i gasista siberiana Sibur.

La filla gran, la Maria, té 36 anys i està casada amb un empresari neerlandès, Jorrit Faassen, amb qui té dos fills. Tot i el rebuig frontal de les elits russes per Occident i els seus valors, moltes persones del seu entorn solen viure o tenir propietats en països “enemics”. Ella va viure amb el seu marit en un edifici residencial d’alt nivell a la ciutat de Voorschoten, als Països Baixos, fins al 2014, quan els seus veïns els van pressionar perquè se n'anessin arran de l’incident de l'MH17, l'avió comercial de Malaysia Airlines que va ser abatut per míssils antiaeris suposadament en mans dels aliats pro-russos del Donbass. A l'avió hi viatjaven principalment ciutadans neerlandesos i malaisis. Entre la pressió social i les sancions posteriors a l’annexió de la península de Crimea, va tornar a Rússia, on viu des del 2019 en un gran àtic a Moscou, davant l’ambaixada dels EUA. És llicenciada en medicina i especialitzada en endocrinologia pediàtrica: en concret, estudia els efectes que causen les hormones al cos.

Els amors de Putin

El president rus, amb bagatge al famós KGB, sempre ha tingut tics de quan era agent secret a l’Alemanya Oriental. La seva primera dona, Liudmila Xkrebneva – mentre estaven casats, Liudmila Putina– va acompanyar-lo a la seva destinació de Dresden. Era la feina somiada pel jove Vladímir, que des de petit volia ser espia a l’estranger per defensar la Unió Soviètica. I allà va agafar costums, com ara desconfiar de tothom i posar a prova el seu entorn. La seva dona no n'era una excepció i, suposadament, Putin hauria demanat a homes de confiança que intentessin seduir-la per comprovar si ella era de confiança i fidel o no.

A pesar del secretisme, no han faltat els rumors i les acusacions de tenir amants o “amigues”. Una d’elles és l’atleta olímpica Alina Kabaieva. Es rumorejava que ja el 2005, quan encara continuava casat amb la Liudmila, ja es veien. Kabaieva, al final de la seva prolífica carrera com a gimnasta, va passar a militar a Rússia Unida, el partit oficialista rus, amb què va ser diputada entre el 2007 i el 2014, i des del 2014 és directiva del National Media Group, un conglomerat de mitjans russos. Se'n va criticar la contractació per la falta d’experiència i l’alt sou que rep. Hi ha rumors que Putin també va tenir una filla amb ella.

stats