Milers de persones desafien el règim i assisteixen al funeral de Navalni a Moscou

L'entorn de l'opositor s'enfronta a Putin amb una cerimònia oberta i retransmesa al món sencer, malgrat els obstacles i l'ampli dispositiu policial del Kremlin

6 min
La cerimònia de comiat del polític opositor rus Aleksei Navalni

Barcelona"Tu no tenies por, nosaltres tampoc tenim por". Amb aquest càntic i d'altres com el "no a la guerra", “Putin assassí”, o el simple nom de "Navalni", milers de persones han desafiat el règim de Vladímir Putin aquest matí de divendres durant el funeral a Moscou de l'opositor Aleksei Navalni, mort a la presó el 16 de febrer. Era realment una demostració de coratge, en assumir el risc que representa sortir al carrer dins de Rússia per demostrar públicament el seu suport i homenatge a qui s'havia convertit en un potencial rival polític de Vladímir Putin. Un home de 47 anys que va morir fa dues setmanes, per causes que encara no estan clares, en una presó de l'Àrtic. La mateixa tarda de divendres, OVD-info, organització russa que vetlla pels drets dels detinguts, ha denunciat la detenció de 56 persones en catorze ciutats russes per haver homenatjat Navalni.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern de Putin havia desplegat un potent dispositiu policial tant a l'església ortodoxa del districte Marino de Moscou com al cementiri de Borissovskoia, on s'han celebrat el funeral i l'enterrament, respectivament. Més de 40 cotxes policials, efectius de la unitat d'operacions especials, un cordó de tanques metàl·liques i fins i tot càmeres de vigilància instal·lades aquesta mateixa setmana que no han aconseguit dissuadir la multitud d'assistir al funeral. Des de primera hora del matí s'hi han anat apropant persones, moltes d'elles amb rams de flors. Quan el taüt amb el cos de Navalni ha arribat finalment a l'església, poc abans de les 2 de la tarda (les 12h del migdia catalanes), ja n'eren milers i poc després la cua que sortia de l'església s'allargava diversos centenars de metres. Els pares de Navalni han pogut assistir al servei fúnebre dins de l'església, però la viuda de Navalni ha hagut de seguir el comiat de forma remota, ja que viu a l'exili.

"Navalni era la consciència de la nació. I encara que tinc por, he triat la consciència sobre la por i per això sóc aquí", ha dit a l'agència Efe Svetlana, de 65 anys, una de les moltes persones que s'havien apropat al funeral. Entre les personalitats que hi han acudit hi havia Yevgueni Roizman, exacalde de la ciutat de Iekaterinburg, als Urals, i Boris Nadezhdin, aspirant a la presidència russa que ha estat vetat a les pròximes eleccions per Comissió Electoral, a més d'alguns diplomàtics estrangers, inclosos els ambaixadors dels Estats Units, Alemanya i França. "La gent té por, però vol superar-ho", ha dit també a Efe Nadezhdin, que ha admès les seves diferències amb Navalni, però ha apuntat: "Teníem un objectiu en comú, que la democràcia triomfés a Rússia i que Rússia es converteixi en un país normal".

Els treballadors del servei funerari porten el taüt del difunt líder de l'oposició russa Aleksei Navalni
La gent que assisteix al funeral de Navalni, esquiva les barreres que la policia russa ha instal·lat per tal contenir els assistents
La cerimònia de comiat del polític opositor rus Aleksei Navalni

El Kremlin havia intentat que la cerimònia fos privada i en secret, i fins i tot havia fet xantatge a la mare de Navalni per aconseguir-ho. Però l'entorn de l'opositor ha decidit desafiar el president Putin i, a través de les xarxes socials, ha convidat a tothom que sigui a Moscou a assistir a la cerimònia en record d'Aleksei Navalni. I la crida ha estat resposta de forma multitudinària. Fins i tot ha muntat un dispositiu per retransmetre-ho tot en directe, convertint així l'últim adeu a Navalni en un acte global.

El comiat a Navalni s'ha pogut seguir a distància, de fet, gràcies a l'emissió en directe organitzada i produïda per la Fundació AntiCorrupció que liderava l'opositor, ja que cap mitjà rus no es feia ressò de la cerimònia. Sí que ho feien també la BBC i altres mitjans internacionals. A la porta de l'església, de fet, un missatge prohibia prendre imatges de cap tipus en l'interior del temple, de forma que les càmeres de la Fundació -o cap altra- no han pogut entrar a fer la retransmissió de l'acte i la imatge es limitava a les zones exteriors. Tot i així, després s'han fet públiques algunes imatges preses a l'interior.

La cerimònia religiosa ha començat a les 2 del migdia de Moscou, i menys d'una hora després, el taüt tornava a sortir del temple per anar cap al cementiri Borissovskoia. Allà, el fet que fos un espai obert ha permès que les càmeres retransmetessin el moment en què s'obria el fèretre i tant els pares de Navalni com altres persones del seu entorn s'hi han anat apropant per fer-li un petó al front.

El Kremlin seguia de prop l'acte a través del seu gran dispositiu policial i ja havia advertit que qualsevol concentració de persones no autoritzada incompleix la llei, tal com ha recordat aquest matí mateix el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. S’esperaven detencions, com en tantes altres manifestacions en què una part de la ciutadania ha cridat contra el règim, però, probablement, Putin sabia que mig món l’estava observant.

Un senyal polític potent

Putin havia intentat impedir per diverses vies que l'últim comiat al seu rival polític es convertís en un acte de suport massiu, com finalment ha resultat. El Kremlin va amenaçar la mare de Navalni amb no retornar-li el cadàver i enterrar-lo a la presó si el funeral no era un acte privat i secret. Per controlar la situació, als fanals que envolten el cementiri s'hi han instal·lat en els últims dies càmeres de videovigilància i altres dispositius que podrien ser inhibidors de senyal telefònic. La presència de policies emmascarats al voltant del temple i del cementiri durant tot el matí resultava amenaçadora.

En una connexió amb periodistes aquest mateix divendres, s'ha demanat al portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, si volia fer alguna valoració de la figura de Navalni en el dia del seu enterrament. Peskov ha declinat l'oferiment.

La gent es reuneix a l'exterior de l'església Soothe My Sorrows mentre esperen el funeral i la cerimònia de comiat del polític opositor rus Aleksei Navalni a Moscou, Rússia.
Els treballadors del servei funerari carreguen el taüt del difunt líder de l'oposició russa Aleksei Navalni a la sortida de l'església

El govern rus no va entregar el cos de l'opositor a la seva mare fins després de vuit dies de la seva mort. I després d'això, la família encara va haver de lluitar per trobar una església o un servei funerari que volgués acollir la cerimònia. Ahir dijous mateix, l'entorn de Navalni denunciava que els treballadors de la funerària es negaven a traslladar el cos fins a l'església perquè estaven rebent amenaces telefòniques exigint-los que no ho fessin. A mig matí, però, la portaveu d'Aleksei Navalni, Kira Iàrmix, va informar que els havien entregat finalment el cos de Navalni per poder traslladar-ho a l'església.

"Malgrat tota l'oposició, el comiat de l'Aleksei es farà definitivament demà. Funeral a les 14 h, enterrament a les 16 h. Si ets a Moscou, vine. Si no pots venir, la nostra emissió serà aquí", havia dit aquest matí a la plataforma X la portaveu d'Aleksei Navalni, Kira Iàrmix. Una emissió en directe organitzada i produïda totalment per la Fundació Anti-Corrupció que liderava Navalni, ja que cap mitjà rus no es feia ressò de la cerimònia. Si que ho feia la BBC i altres mitjans internacionals. A la porta de l'església, de fet, un missatge prohibia prendre imatges de cap tipus en l'interior del temple, de forma que les càmeres de la Fundació -o cap altra- no han pogut entrar a fer la retransmissió de l'acte i la imatge es limita a les zones exteriors.

A menys d'un mes de les eleccions russes que tornaran a renovar el mandat de Vladímir Putin, que s'ha ocupat d'anul·lar la candidatura de qualsevol candidat opositor que el pogués amenaçar, la mort d'Aleksei Navalni ha commocionat el món sencer. L'opositor, que va tornar a Rússia malgrat que ja havia patit un enverinament que el va obligar a ser hospitalitzat a Alemanya, va ser detingut a la seva arribada a Moscou, el 2022. En els últims mesos havia estat traslladat a una presó d'alta seguretat a l'Àrtic, on el 16 de febrer va morir sobtadament mentre passejava pel pati del centre, segons van informar els serveis penitenciaris russos.

El martiri posterior a la mort de Navalni
  • 16 de febrer

    El servei de presons de la Federació Russa anuncia la mort de l'opositor rus Aleksei Navalni, de 47 anys. Diuen que Navalni ha mort de cop mentre passejava per dins de la presó, quan "s'ha trobat malament" i "ha perdut el coneixement". "Se li han fet els procediments de reanimació necessaris, però no han donat resultat", afirmava el comunicat i deia que s'estaven establint les causes de la mort".

  • 17 de febrer

    La mare de l'opositor mort, Ludmila Navàlnaia, acudeix a la presó, a localitat àrtica de Kharp, amb un advocat i els funcionaris del centre li entreguen el certificat de defunció d'Aleksei Navalni. El document certifica que Navalni havia mort divendres 16 de febrer a les 14.17h hora local. “Quan l’advocat d’Aleksei ha arribat a la colònia aquest matí, li han dit que la causa de la mort va ser una síndrome de mort sobtada”, un terme vague que fa referència a diverses síndromes cardíaques, segons va publicar a X la Fundació Anticorrupció de l’opositor rus.

    Els responsables del centre penitenciari es neguen a entregar les despulles a la seva mare i al·leguen que el cos de l'opositor està en la morgue propera de Salekhard per efectuar una investigació. Però quan l’advocat va contactar amb la morgue li van dir que allà no hi era. Durant els dies posteriors es manté la incertesa sobre el parador del cos de Navalni.

  • 20 de febrer

    La mare d'Aleksei Navalni publica un vídeo on demana al president rus, Vladímir Putin, que li lliuri el cos del seu fill. “La solució depèn només de vostè. Deixi’m veure el meu fill, perquè pugui enterrar-lo de manera humana”, diu la dona, que parla des de la colònia penal IK-3, la remota presó on Navalni va viure els seus últims dies en condicions molt difícils. 

  • 22 de febrer

    La mare de Navalni revela en un vídeo de YouTube el xantatge que li feia el Kremlin. L'amenacen de no entregar-li el cos del seu fill i enterrar-lo a la presó si no es compromet a fer un funeral privat i secret. L'endemà divendres 23 de febrer, les autoritats russes li donaven un ultimàtum de tres hores perquè l'enterri en secret. Navàlnaia acusa un dels investigadors amb què va haver de tractar d'haver-li dit: "El temps no juga a favor teu, els cossos es descomponen".

  • 24 de febrer

    Després de dies de xantatge, la mare de l'opositor rus Aleksei Navalni aconsegueix que el Kremlin li entregui el cadàver del seu fill. Roman la incògnita, però, sobre si podran fer un funeral i si rebran permís per fer una segona autòpsia, ja que la versió oficial sobre el motiu de la seva mort és ambigua: causes naturals.

  • 28 de febrer

    L'equip de Navalni revela que ha intentat fer l'enterrament en diversos cementiris, però "tots posaven la condició que fos un acte privat familiar" i "no donaven data ni capella". El director de la Fundació Anticorrupció, Ivan Jdànov, explicava que volien celebrar la cerimònia dijous 29 de febrer, però que aquell dia "no hi havia ni una sola persona disponible per cavar una tomba", perquè coincideix amb el discurs sobre l'estat de la nació del president rus davant la Duma.

  • 1 de març

    Finalment, Aleksei Navalni pot ser enterrat a Moscou en una cerimònia seguida des del carrer de forma multitudinària

stats