Putin sortirà de Rússia per reunir-se amb Xi a Pequín

Serà la primera vegada que el president rus surt del país des de l'ordre de detenció del TPI

ARA
2 min
El president rus Vladimir Putin i el president xinès Xi Jinping

BarcelonaEl president xinès, Xi Jinping, rebrà el mes que ve a Pequín el seu homòleg rus, Vladímir Putin. El líder del Kremlin ha acceptat la invitació del govern xinès per participar en el fòrum de cooperació internacional de la Franja i la Ruta de la Seda, segona ha confirmat aquest dimarts el secretari del Consell de Seguretat rus, Nikolai Patruixev. Des que va llançar la invasió a gran escala contra Ucraïna, Putin només ha sortit de Rússia per anar a zones ucraïneses ocupades, com Crimea i Mariúpol. Serà, això sí, el primer viatge fora de les fronteres russes des de l'ordre d'arrest del Tribunal Penal Internacional, que l'acusa de crims de guerra. Xi Jinping es convertirà, doncs, en el primer líder mundial que rep a casa seva el líder del Kremlin, que allà no corre perill de ser detingut, ja que la Xina no reconeix la jurisdicció del TPI.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"A l'octubre, esperem converses bilaterals exhaustives entre el president rus Vladímir Putin i el president xinès Xi Jinping a Pequín", ha dit Patruixev citat per l'agència de notícies Interfax en una reunió a Moscou amb el ministre d'Exteriors de la Xina, Wang Yi. "Rússia està compromesa amb el desenvolupament progressiu i l'enfortiment de les relacions russo-xineses", ha afegit. A finals d'agost, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ja va admetre que les dues administracions estaven treballant en un calendari de contactes bilaterals, "també al més alt nivell".

Els dos líders es van trobar cara a cara a Pequín pocs dies abans que Rússia llancés l'ofensiva a Ucraïna i van proclamar una "amistat sense límits" entre els dos països. Un cop començada la guerra, es van tornar a veure a l'Uzbekistan, en la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai (OCS) el setembre de l'any passat, i l'última reunió la van tenir el març passat a Moscou, on Xi Jinping va intentar convèncer Putin de la seva "iniciativa de pau" de 12 punts, en un intent de guanyar-se un paper com a mediador internacional.

La Xina, que mai ha condemnat l'agressió russa, tot i que insisteix en el respecte a la integració territorial dels països, intenta mantenir-se tan neutral com li és possible. Per una banda, no tanca les portes a Moscou, amb qui comparteix la lluita contra l'hegemonia global dels Estats Units, mentre que intenta que això no suposi un perjudici per a les seves relacions comercials amb els països occidentals.

stats