Internacional 18/10/2012

Alex Salmond: "Estem més a prop de la independència que mai en 300 anys"

El primer ministre escocès confia a capgirar les enquestes adverses convertint el suport al seu govern en vots a favor en el referèndum del 2014

Roger Tugas
1 min
Londres i Edimburg acorden els termes del referèndum escocès

PerthEl primer ministre escocès, Alex Salmond, ha inaugurat aquest dijous la conferència anual de l'SNP, pocs dies després d'haver firmat l'acord amb Londres per convocar un referèndum d'autodeterminació la tardor del 2014, en què els nacionalistes han aplaudit exultants el seu líder quan aquest ha albirat el nou estat. "Estem més a prop de la independència que mai en 300 anys", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El repte, però, no serà senzill, perquè les enquestes apunten que només un 30% dels escocesos votaria ara que 'sí', però Salmond està convençut de poder revertir aquestes xifres gràcies al suport que rep la gestió del seu executiu, que ara governa amb majoria absoluta, i ha fet referència a uns altres sondejos que apunten al fet que un 64% dels escocesos confien més en el govern escocès que en el de Londres, que rep el suport del 24% dels ciutadans. "Si confies en aquest govern per gestionar els serveis socials [una de les competències que tenen transferides], per què no hi confies per a la defensa o la política internacional?", s'ha preguntat.

Un altre dels arguments dels nacionalistes és el dèficit fiscal que pateix Escòcia, sobretot a causa dels seus recursos naturals, com el petroli. Com ha recordat Salmond, Escòcia paga el 9,6% dels impostos i rep el 9,3% de les inversions. Són alguns dels 'inputs' que rebran els prop de 2.000 delegats de l'SNP que es trobaran fins diumenge a Perth, una ciutat que els nacionalistes han conquerit recentment.

stats