IMMIGRACIÓ DRETS HUMANS
Internacional 03/06/2018

Salvini promet accelerar l’expulsió de sensepapers d’Itàlia

El nou ministre de l’Interior fa costat a Sicília als seus candidats a les municipals

Soraya Melguizo
3 min
Salvini promet accelerar l’expulsió de sensepapers d’Itàlia

RomaEl flamant ministre de l’Interior del nou govern italià, Matteo Salvini, de la ultradretana Lliga, ha defensat aquest cap de setmana una política d’expulsions massives i de mà dura contra la immigració irregular, una de les promeses estrella del seu partit durant la campanya electoral i amb la qual va aconseguir convèncer prop del 17% de l’electorat. “Ja n’hi ha prou de tenir una Sicília convertida en el camp de refugiats d’Europa. No ens quedarem sense fer res mentre segueixen els desembarcaments. Necessitem centres per a expulsions”, va assegurar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot just dos dies després de celebrar amb la resta de membres del govern la festa nacional de la Repúbica a Roma, Salvini va viatjar a Sicília per donar suport als candidats del seu partit en les pròximes eleccions municipals, previstes per al 10 de juny. Al port de Pozzallo, una de les principals portes d’entrada de migrants i refugiats a Itàlia, Salvini es va comprometre a expulsar mig milió d’immigrants en els pròxims cinc anys i a reduir la partida destinada a l’acollida.

El líder de la Lliga va assegurar que el govern italià treballarà per firmar acords amb els països d’origen per “evitar les sortides” de barcasses d’“aquests desesperats que creuen que Itàlia és Eldorado, quan no hi ha feina ni per als italians”.

Retrets contra la UE

Durant la seva visita a l’illa, Salvini va recórrer un centre d’identificació i expulsió, on un centenar de persones esperen conèixer el seu destí. Com és habitual en el seu discurs, el líder de la Lliga va apuntar directament la UE com a responsable de l’arribada massiva d’immigrants, i va acusar Brussel·les d’haver abandonat Itàlia. “Espanya i França ens deixen la càrrega a Itàlia”, va afirmar, al mateix temps que va recordar l’alt cost de proporcionar assistència als sol·licitants d’asil.

Dimarts que ve Matteo Salvini es reunirà a Luxemburg amb els seus homòlegs europeus per discutir la reforma de l’Acord de Dublín, que obliga els migrants a presentar la sol·licitud d’asil al primer país europeu on arriben.

Només unes hores abans que el polític llombard aterrés a Sicília, almenys 47 persones van perdre la vida després que la barcassa en què viatjaven naufragués davant de les costes de Tunísia.

Segons dades oficials, més de 13.500 immigrants han arribat a Itàlia el 2018, un 75% menys que en l’any anterior. El govern italià anterior, de centreesquerra, va signar acords amb les autoritats del govern de Trípoli -que controla un terç de Líbia, sotmesa a una guerra de milícies- per frenar les pasteres al Mediterrani Central. Alhora, la fiscalia siciliana investiga les ONG que treballen en rescats al Mediterrani Central, com la badalonina Proactiva Open Arms.

Polèmic nou ministre de Família

El nou ministre de l’Interior va haver d’afrontar ahir la polèmica per les declaracions del ministre de Família i Discapacitat, Lorenzo Fontana, vicesecretari de la Lliga i mà dreta de Salvini, després d’afirmar que a Itàlia “no existeixen per llei” les famílies homosexuals, tot i que les unions civils entre persones del mateix sexe van ser aprovades l’any passat al país. En una entrevista amb mitjans italians, el polític conservador, que es reconeix com a catòlic practicant, va assegurar que una de les prioritats immediates del seu ministeri serà treballar per “dissuadir les dones d’avortar”.

Les declaracions van desencadenar una onada d’indignació al país, però Salvini va voler rebaixar la tensió assegurant que les propostes de Fontana “no són una prioritat i no formen part del programa de govern”, si bé el ministre de Família “és lliure de tenir les seves idees”, va afegir.

stats