Salvini apadrina Bolsonaro a Itàlia

El polític italià surt al rescat del brasiler, aïllat per tots els caps d'Estat

3 min
El líder de la Lega italiana Matteo Salvini i el president brasiler Jair Bolsonaro

RomaAïllat. Així defineix la premsa brasilera l'estat de la participació del president del Brasil a la cimera del G-20 celebrada el cap de setmana a Roma. Jair Bolsonaro no va mantenir cap reunió bilateral amb altres caps d'estat o de govern, com és habitual en aquest tipus de cites, ni tampoc va participar en la tradicional fotografia de família a la Fontana di Trevi. L'amfitrió, el primer ministre italià Mario Draghi, ni tan sols va donar la mà al mandatari quan el va rebre al centre de congressos de la capital. Un 'cordó sanitari' que només va trencar el seu major defensor a l'altra banda de l'Atlàntic, Matteo Salvini.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bolsonaro no va viatjar dilluns a Glasgow per participar en la cimera climàtica de l'ONU, la COP26. El president brasiler va allargar la seva estada a Itàlia, d'on procedeixen els seus avantpassats, per donar-se un bany de masses i reivindicar la seva polèmica gestió de la crisi sanitària al Brasil, on han mort més de 600.000 persones a causa del virus. "Crec que he estat l'únic cap d'estat al món contrari al confinament", va presumir en una entrevista a la televisió italiana.

El president brasiler va visitar ahir el cementiri a la Toscana on estan enterrats mig miler de soldats carioques caiguts durant la Segona Guerra Mundial. Un grup de simpatitzants, la majoria brasilers residents al país transalpí, van rebre el mandatari cantant l'himne nacional. Fins allà es va desplaçar Matteo Salvini, que va lamentar la polèmica que ha rodejat el viatge del mandatari brasiler a Itàlia. "Demano perdó al poble brasiler".

El president Jair Bolsonaro arribant al Palau Quirinal a Roma.

Condecorat al poble dels seus avantpassats

Bolsonaro està acusat al Brasil de crims contra la humanitat per la seva gestió de la pandèmia, però això no va impedir que a Anguillara, un poble d'uns 4.000 habitants de la regió del Vèneto, d'on procedeixen els seus avantpassats, l'ajuntament decidís concedir-li la ciutadania d'honor. "Com el besavi de Jair Bolsonaro, milers de persones van abandonar Anguillara a finals del segle XIX", va defensar l'alcaldessa de la Lliga, Alessandra Buoso, qui va explicar que encara que la condecoració es conferia al mandatari, en realitat, "simbòlicament, va dirigida a tota la nació que ell representa".

La decisió va dividir els veïns, molts dels quals van rebre el dia anterior el polític amb pancartes crítiques i piulades. "No compartim la seva posició sobre els homosexuals, les dones ni l'Amazones. Estem parlant d'un home que està posant en perill la vida de milions de persones a l'oposar-se a la vacuna contra el covid-19", va denunciar el regidor Antonio Spada. Fins i tot el bisbe local va reconèixer sentir-se "avergonyit".

Per raons de seguretat, la visita a l'Ajuntament va ser cancel·lada, i la policia va haver d'intervenir per dispersar una manifestació a les portes del restaurant on compartia un dinar amb les autoritats locals i alguns familiars llunyans. Altres, com Giannina Bolzonaro, de 63 anys, van evitar la trobada amb el seu "cosí" brasiler. "Al principi vaig acceptar la invitació, però he preferit no assistir-hi per seguretat", explicava per telèfon. "Jo sí que estic vacunada i defenso els drets de totes les minories".

Entre 1876 i 1920, més de 165.000 vènets van arribar al Brasil. Un d'ells va ser el besavi del president brasiler, Vittorio Bolzonaro, que va emigrar a Sao Paulo amb 10 anys juntament amb els seus pares i germans, que amb el temps van modificar el cognom canviant la 'z' per la 's'. "Estic feliç i emocionat de ser a Aquillara", va dir el mandatari. "És un honor per a mi representar la nostra família al Brasil".

Quan el 2018 Bolsonaro va guanyar les eleccions presidencials, el líder de la Lliga, aleshores ministre de l'Interior d'un govern de coalició amb el Moviment Cinc Estrelles, va celebrar la victòria de l'exmilitar subratllant que a partir d'aquell moment el Brasil seria soci preferent per a Roma. El primer senyal de la nova relació entre ambdós països no va trigar a arribar: Bolsonaro va aprovar poc després l'extradició de l'exmembre de les Brigades Roges, Cesare Battisti, en fuga des de feia 37 anys. "Si hagués hagut d'esperar els presidents d'esquerra, alguns terroristes italians estarien encara lliures al Brasil", va recordar aquest dimarts el líder de la Lliga, l'últim aliat de Bolsonaro a Itàlia.

stats