Internacional 19/03/2021

Samina Suluhu Hassan, primera dona a governar Tanzània

Hassan ja era la primera vicepresidenta de la història del país

Mar Bermúdez i Jiménez
4 min
La nova presidenta de Tanzània, Samia Suluhu Hassan, presta jurament a la State House de Dar es Salaam

BarcelonaSamina Suluhu Hassan, la fins ara vicepresidenta de Tanzània, ha jurat el càrrec com a sisena presidenta del país de l'Àfrica Oriental aquest divendres. Ho ha fet després de la mort del president John Magufuli el passat dimecres, i convertint-se en una de les poques dones al poder al continent. Hassan liderarà un país marcat per la petjada de Magufuli. Dedicat a lluitar contra la corrupció, John Magufuli va llançar importants projectes d'infraestructures, però també va reprimir els defensors dels drets i els mitjans de comunicació. Hassan escollida com a companya de candidatura de Magufuli l'any 2015, va ser reelegida al seu costat, l'octubre del 2020, en una elecció rebutjada per l'oposició, que denunciava frau.

Dimecres es va confirmar la mort del president, provocada segons la versió oficial, per problemes cardíacs, tot i que en els últims dies eren moltes les veus que apuntaven que el líder de Tanzània, un dels grans negacionistes de la pandèmia, hauria mort de covid-19. Portava setmanes desaparegut. Hassan s'ha referit a la qüestió, de manera indirecta, durant l'acte de possessió. "Aquest és el moment d'enterrar les nostres diferències i estar units com a nació", i afegia "No és moment d'assenyalar a ningú, sinó que és moment d'agafar-nos les mans i avançar junts".

La primera dona a ser presidenta de Tanzània és coneguda afectuosament com a Mama Samina, un terme que segons la cultura tanzana reflecteix respecte. Hassan podria portar un canvi d'estil de lideratge important. És considerada una constructora de consensos, un tret que pot demostrar ser un avantatge a l'hora de tractar amb les diverses faccions del partit governant, Chama Cha Mapinduzi (CCM) i les agències de seguretat després de l'anunci de la mort de Magufuli. "Als qui esperen un trencament a l'estil Magufuli, els diria: «Conteniu la respiració de moment»", deia l'analista tanzà Thabit Jacob, investigador de la Universitat Roskilde de Dinamarca. Per a ell, la primera dona presidenta de Tanzània governarà "amb una base molt més feble, que serà controlada pel clan Magufuli".

Fatma Karume, una advocada tanzana crítica amb Magufuli, explicava a Reuters que l'ascens de Hassan a la presidència seria un contrast amb el seu predecessor, considerat pels opositors com a intolerant. "No pot ser com ell. Projecta un to més conciliador, un to més amable", assegurava Karume. "Ve d'una illa molt petita, on si tractes malament la gent, la trobaràs als funerals. És una educació social completament diferent".

Entre les primeres tasques que Hassan haurà d'afrontar hi ha la decisió respecte a la vacunació contra la Covid-19. Sota el mandat de Magufuli el govern va anunciar que no compraria vacunes fins que els experts del mateix país l'haguessin revisat. Segons prediccions d'una reconeguda empresa d'assessorament polític anomenada DaMina Advisors, la nova presidenta farà un gir important de direcció sobre la política negacionista del seu predecessor i les seves actituds generalment negatives envers els inversors estrangers.

La trajectòria política de Hassan

Originària de l'arxipèlag semiautònom de Zanzíbar, zona de complexes relacions amb la Tanzània continental, Hassan ocuparà la presidència "durant la resta del mandat de cinc anys", fins al 2025, tal com estableix la Constitució. Coneguda per animar les dones a perseguir els seus somnis, Hassan ja era la primera vicepresidenta de la història del seu país des que Magufuli va arribar al poder el 2015.

"No parlo amb una veu contundent, com altres. Però per parlar amb algú de manera que t'entengui, no cal cridar. Puc parlar-te amb un to suau, però m'asseguro que entenguis el que vull dir", comentava en una entrevista a la BBC l'any passat. Una frase que la caracteritza i la defineix des d'aleshores.

Nascuda el 27 de gener de 1960 a Zanzíbar en una família modesta, filla d'un mestre d'escola i una mestressa de casa, Hassan es va graduar amb un màster en desenvolupament econòmic comunitari a la Universitat Lliure de Tanzània, a Dar es Salaam, i a la University of Southern New Hampshire, als EUA. Va començar la seva carrera al govern a Zanzíbar, on va treballar entre 1977 i 1987 ocupant inicialment funcions administratives i després un lloc de gerent de desenvolupament. També a Zanzíbar, es va incorporar al Programa Mundial d'Aliments de 1988 a 1997 com a gestora de projectes, i després va dirigir durant dos anys l'associació d'ONGs de l'arxipèlag, Angoza.

La seva carrera política va començar l'any 2000, quan va ser nomenada membre del Parlament de Zanzíbar pel partit presidencial de Tanzània, el CCM, que encara avui ocupa el poder. Més tard va ser elegida a l'Assemblea Nacional de Tanzània. Hassan ha estat ministra diverses vegades: a Zanzíbar entre el 2000 i el 2010 (Dones i Joves, després Turisme i Comerç) i a escala nacional des del 2014, com a ministra d'assumptes sindicals de l'expresident Jakaya Kikwetw. Com a vicepresidenta, una de les seves funcions era la de representar Tanzània a l'estranger. El 2019, sota la seva supervisió, el ministeri de Medi Ambient va prohibir l'ús de bosses de plàstic.

El 2016 va córrer el rumor que havia dimitit per diferències amb el cap d'estat. La informació es va desmentir en un comunicat oficial. Però l'any passat, en un discurs en presència de Magufuli, va parlar d'una certa manca de comprensió de les seves accions en aquell moment. "Quan vau començar a treballar com a president, molts de nosaltres no enteníem el que realment volíeu. No sabíem on volíeu anar. Però avui coneixem totes les vostres ambicions per al desenvolupament de Tanzània", va dir.

stats