Internacional 19/03/2017

L’SPD corona Schulz com a líder i candidat a la cancelleria

L’exdirigent europeu rep el 100% del suport dels seus

Marc Vidal
2 min
Schulz, exultant després de ser elegit líder dels socialdemòcrates alemanys.

BarcelonaL’efecte Schulz és cada cop més imparable. I els socialdemocràtes alemanys veuen com el somni d’arrabassar la cancelleria a Angela Merkel es podria fer realitat. De moment, el primer pas és de gegant. L’SPD, el gran partit socialdemòcrata alemany, va elegir ahir amb el 100% dels vots dels delegats l’expresident del Parlament Europeu Martin Schulz com a líder i candidat a les eleccions federals d’aquest setembre. Es tracta d’un suport històric -tots els vots vàlids emesos a favor d’un candidat- mai vist des del 1948. “La coronació de mega-Martin”, va titular ahir en la seva edició digital el 'Süddeutsche Zeitung'.

Les sensacions són bones per als socialdemòcrates alemanys i ahir es va poder comprovar, en el seu discurs, que l’ara candidat, Martin Schulz, té prou fusta per batre’s amb la cancellera Merkel -al poder des del 2005- i sortir-ne victoriós. Schulz va fer una aposta decidida pels postulats de la socialdemocràcia tradicional i va anunciar que el seu programa es basarà en “la igualtat, el respecte i la dignitat”. Entre els seus plans hi ha revisar el programa de refomes desreguladores que va impulsar el canceller socialdemòcrata Gerhard Schröder (1998-2005) per posar-se al costat dels treballadors i pensionistes.

La música del programa electoral de Schulz passa també per invertir més en educació -per fer-la gratuïta des de l’escola bressol fins a la universitat, inclosa la formació professional- i donar suport a les famílies per facilitar la conciliació. “L’SPD ha tornat. I això són bones notícies per a Alemanya i per a Europa. Si nosaltres no garantim que les coses són socialment justes, ningú ho farà”, va proclamar Schulz, que té al davant la ingent tasca de desmarcar-se de la Gran Coalició, amb la qual el seu partit ha tocat poder els últims anys al costat de la cancellera Merkel.

Més enllà d’apuntar les característiques del seu programa electoral, Schulz va defensar aferrissadament Europa: “Els que vulguin marxar de la UE trobaran en mi un opositor enèrgic. […] Els que creguin que es poden separar els nostres interessos nacionals dels d’Europa posen en risc el futur d’Alemanya”. I l’exdirigent europeu també va tenir paraules dures contra el populisme i l’extrema dreta, que al seu país prenen forma sota el nom d’Alternativa per a Alemanya (AfD), un partit que va qualificar de “vergonya per a la República Federal d’Alemanya”.

La Schulzmania

Des que es va anunciar que Martin Schulz lideraria el partit, l’SPD no ha parat de créixer a les enquestes i en nombre de militants. El que ja s’ha batejat com a Schulzmania ha significat l’adhesió al partit de 13.000 nous afiliats des de principis d’any i un salt endavant a les enquestes. L’última, d’ahir mateix, situava la CDU de la cancellera Merkel i l’SPD de Schulz en un frec a frec amb el 33% d’intenció de vot per al primer i el 32% per al segon. L’AfD i Els Verds van darrere amb un 9% i 8%, respectivament.

stats