Internacional 28/10/2020

Segona nit de protestes a Filadèlfia per la mort d'un noi afroamericà a mans de la policia

El pare de la víctima demana que s'aturi la violència i la Casa Blanca avisa que hi enviarà agents federals

Ara
2 min
Protestes a Filadèlfia per la mort de Walter Wallace pels trets de dos policies.

BarcelonaFiladèlfia ha viscut una segona nit de protestes per exigir justícia per la mort d'un noi afroamericà a mans de la policia. Durant la manifestació, alguns grups han protagonitzat saquejos i aldarulls. El moviment Black Lives Matter es torna a mobilitzar quan falta menys d'una setmana per a les eleccions presidencials del 3 de novembre, en què el vot negre pot ser una de les claus per a la victòria del candidat demòcrata Joe Biden.

Els fets es van produir dilluns quan la policia va disparar contra Walter Wallace, de 27 anys, que segons la seva família tenia un trastorn bipolar. De fet, un advocat de la família afirma que la seva dona va avisar els agents, abans que li disparessin, dels seus problemes mentals. Els policies asseguren que Wallace els havia amenaçat amb un ganivet i el cas està sota investigació.

Segons els mitjans locals, la protesta d'aquest dimarts va començar de manera pacífica, amb centenars de manifestants cridant el nom de la víctima i reclamant justícia. Els aldarulls van començar quan van arribar a una comissaria de policia i, en paral·lel, van començar els saquejos en altres àrees de la ciutat de la costa est dels Estats Units.

Les protestes s'han estès a més ciutats, com Nova York, on aquesta nit la policia ha fet aproximadament una trentena de detencions, segons han explicat a Reuters fonts del cos. A més, un agent del cos ha rebut ferides "que no amenacen la seva vida". Uns quants vehicles policials han quedat malmesos i s'han cremat contenidors d'escombraries.

El pare demana calma

Arran de tots aquests fets, el pare de la víctima va demanar, en declaracions als mitjans de comunicació, que s'aturés la violència. "No accepto la violència, les destrosses a la ciutat, els saquejos a les botigues i tot aquest caos. És un SOS per demanar ajuda, no per fer mal", va remarcar.

Mentrestant, la Casa Blanca ha avisat que està disposada a "desplegar tots els recursos federals a l'abast per posar fi als disturbis". Donald Trump, doncs, manté la política de mà dura de què ha fet gala fins ara en altres episodis de protestes contra la brutalitat policial amb els ciutadans afroamericans.

En canvi, el seu rival a les eleccions de la setmana que ve, Joe Biden, ha emès un comunicat de suport a la família. "Els nostres cors estan trencats per la família de Walter Wallace Jr. i per tots els que pateixen el pes emocional de saber que a Amèrica s'ha perdut una altra vida negra. La vida del Walter importava", ha dit a Twitter el candidat demòcrata.

La mort del noi va desencadenar una onada d'indignació quan es van fer virals a les xarxes les brutals imatges d'un vídeo gravat amb un mòbil en què es veia com dos agents el tirotejaven al carrer, a plena llum del dia.

Segons la policia, dilluns, durant la primera nit de protestes, hi va haver 90 detinguts i 30 agents ferits, en uns xocs que arriben a una setmana de les eleccions presidencials en què els nord-americans han de decidir si reelegeixen Donald Trump o si opten pel canvi amb Joe Biden.

stats