Internacional 26/04/2012

El Senat argentí dóna llum verda a l'expropiació d'YPF

L'oficialisme arrossega l'oposició al vot favorable a la nacionalització de la petroliera però ni la presidenta ni l'expresident Kirchner escapen de les crítiques per la seva gestió energètica

Efe
1 min
Partidaris de l'expropiació onegen una bandera d'YPF davant del Congrés Nacional argentí / EFE

Buenos AiresLa presidenta argentina, Cristina Fernández, ha aconseguit aquest dijous el suport del Senat per expropiar la petroliera YPF al grup espanyol Repsol després de prop de quinze hores de debat que van permetre a l'oposició aavisar l'executiu que el seu suport no suposa un xec en blanc per a la gestió de la major empresa del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El projecte de llei va ser aprovat per 63 vots a favor, 3 en contra i 4 abstencions, en una jornada maratoniana en què les accions de la petroliera van caure un 5,11%.

El text, que la setmana que se sotmetrà a votació a la Cambra de Diputats, declara d'utilitat pública i subjecte a expropiació un 51% de les accions d'YPF propietat de Repsol, titular d'una participació total del 57,43% en la petroliera argentina.

També preveu l'expropiació de les accions de Repsol a YPF Gas, la major distribuïdora minorista de gas liquat de petroli envasat d'Argentina.

L'oficialisme va arrossegar la majoria del Senat amb l'argument que l'expropiació d'YPF a Repsol torna a Argentina la sobirania sobre els seus hidrocarburs. Tot i això, l'oposició va matisar la seva postura i va carregar contra la política energètica del govern de Fernández de Kirchner i va advertir sobre la necessitat de garantir una bona gestió de la petroliera.

Les crítiques van esquitxar a Cristina Fernández, i al seu espòs, l'expresident Néstor Kirchner, a qui diversos senadors van recordar com un dels defensors de la privatització impulsada per l'expresident Carlos Menem. Alguns dels polítics més qüestionats de la jornada va ser el ministre de Planificació, Julio de Vido, que encapçala l'equip d'interventors d'YPF, i al qual l'oposició responsabilitza del problema energètic del país.

stats