Tràfic d'armes
Internacional 06/04/2012

El 'senyor de la guerra', condemnat a 25 anys de presó

Rússia critica els EUA per la sentència, que afirma que ha estat motivada políticament, i reclama la tornada de Viktor Bout al seu país

Agències
1 min
Imatge d'arxiu del traficant d'armes rus Viktor Bout. / SUKREE SUKPLANG / REUTERS

Moscou / Nova YorkViktor Bout, un traficant d'armes rus capturat en

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bout, la vida del qual ha inspirat el llibre 'Mercader de la guerra' i la pel·lícula 'El senyor de la guerra', va afirmar la seva innocència al judici, i va dir al jutge a través d'un intèrpret rus: "Mai va ser la meva intenció matar ningú. Mai va ser la meva intenció vendre armes a ningú. Déu sap que aquesta és la veritat". "Aquesta gent sap la veritat", va dir, assenyalant els agents federals que seien a la primera fila. "Viuran amb aquesta veritat... Que Déu us perdoni. Respondreu davant d'ell, no davant meu".

Bout, que Amnistia Internacional diu que ha estat implicat en vendes d'armes il·legals a violadors dels drets humans a Angola, Libèria, Sierra Leone i la República Democràtica del Congo, va ser detingut a Bangkok el 2008 en una operació nord-americana i extradit a Nova York per ser jutjat. La passada tardor va ser condemnat per una cort federal de Manhattan, després d'un judici de tres setmanes, per haver venut armes a persones que ell creia que eren militants que volien atacar soldats dels EUA a Colòmbia.

Rússia qüestiona el veredicte

Rússia ha dit que la sentència, "sense fonaments i esbiaixada", tenia motius polítics. El ministeri d'Afers Exteriors, a més, ha dit que Rússia demanarà que Bout torni al seu país. El ministre d'Afers Exteriors, Sergei Lavrov, ha dit que la cort ha dictat la sentència sota una "pressió sense precedents" de les autoritats nord-americanes i ha afirmat que la discutiria amb la secretària d'Estat, Hillary Clinton.

stats