Internacional 22/10/2017

Shinzo Abe torna a guanyar les eleccions al Japó amb una contundent majoria

El partit governant surt victoriós de les eleccions anticipades tot i perdre alguns escons

Sònia Sánchez
2 min
Shinzo Abe guanya de nou les eleccions al Japó

BarcelonaEl primer ministre del Japó, Shinzo Abe, ha sortit reforçat aquest diumenge de les eleccions avançades que ell mateix va convocar per mesurar el suport popular a les seves polítiques. Tot i haver perdut escons, la coalició de govern ha obtingut almenys 293 escons dels 465 del Parlament japonès, a prop de la majoria de dos terços, que se situa en els 310.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou Partit de l'Esperança, creat per la governadora de Tòquio, Yuriko Koike, amb la idea d'erigir-se en alternativa de futur, ha obtingut uns resultats decebedors per a les expectatives generades: 41 escons, per darrere dels 48 que ha aconseguit el nou Partit Constitucional Democràtic, una escissió de l'antic centreesquerrà Partit Democràtic, que ha sobreviscut millor del que s'esperava.

Una majoria necessària per poder dur a terme la reforma de la Constitució que Abe persegueix des de fa temps per modificar l'article 9 i donar més poder a l'actual exèrcit japonès, anomenat Forces d'Autodefensa perquè no se'ls permet atacar.

"Per dur a terme la reforma de la Constitució cal lideratge, però al mateix temps cal la comprensió del poble japonès. Faré tot el possible per aconseguir el màxim suport possible durant aquesta legislatura, treballant amb la resta de partits", ha afirmat Abe aquest diumenge després que s'hagi fet la seva victòria.

La reforma constitucional encara no disposa d'un ampli suport entre l'opinió pública, i per això Abe ha volgut ser curós. Però el que ha rebut un aval sense fissures, ja que les eleccions avançades es presentaven sobretot com un plebiscit per a això, ha estat la pujada de l'impost sobre el consum prevista per al 2019, quan passarà del 8% al 10%.

Abe ha assegurat que després d'aquesta victòria, que ha emplaçat a agafar-se de totes maneres "amb humilitat", se sent amb potestat per aplicar aquesta pujada i no ajornar-la més enllà del 2019.

De fet, amb aquestes eleccions avançades Abe s'assegura quatre anys més de mandat, en haver aprofitat el moment de màxima debilitat del principal partit de l'oposició per les bones dades que li donaven ara les enquestes. Les eleccions s'haurien d'haver fet l'any vinent, cosa que hauria donat temps a un canvi d'escenari polític. En avançar-les, però, Abe va camí de convertir-se en el primer ministre més durador de la història del Japó, un país amb alta volatilitat al capdavant del govern.

stats