ELECCIONS AL JAPÓ
Internacional 22/10/2017

Yuriko Koike, la dona que vol destronar Shinzo Abe

El nou partit de la governadora de Tòquio eclipsa la previsible victòria d’Abe

Sònia Sánchez
3 min
Yuriko Koike i Shinzo Abe durant la trobada que van mantenir a principis d’agost.

BarcelonaSense ser candidata a les eleccions que celebra avui el Japó, la governadora de Tòquio, Yuriko Koike, ha sigut la protagonista absoluta dels comicis. El seu nou Partit de l’Esperança, presentat només unes hores després que el president Shinzo Abe convoqués eleccions anticipades el passat mes de setembre, aspira a convertir-se en la segona força al Parlament nipó (encara que molt lluny de l’àmplia majoria que revalidarà el partit de Shinzo Abe) i a posar les bases per a l’objectiu final de la mediàtica governadora: convertir-se en la primera dona cap de govern del Japó.

Als seus 65 anys, Koike ja ha fet història convertint-se en la primera dona que és escollida governadora de Tòquio, l’estiu del 2016. Ho va fer com a candidata independent, després que el seu partit fins llavors, el Partit Liberal Demòcrata (PLD) de Shinzo Abe, no volgués donar-li suport. I va arrasar, trencant per primer cop el sostre de vidre que manté la política nipona en mans dels homes. Per això, quan va anunciar la creació del Partit de l’Esperança per concórrer a les eleccions d’avui, el rebombori va ser majúscul. Però el fet que decidís no presentar-se com a candidata per poder seguir sent governadora de Tòquio, i el poc temps que ha tingut per formular un programa electoral (en critiquen l’ambigüitat), ha desinflat les expectatives electoral. Per a l’analista de Casa Àsia Guillermo Martínez, “les eleccions seran una prova per mesurar si [el partit de Koike] pot ser realment una alternativa” de futur al govern del PLD, que porta gairebé ininterrompudament al poder des del 1955.

Però les propostes electorals del nou Partit de l’Esperança no són gaire diferents a les del PLD, sobretot en els temes econòmics i de defensa, en què Koike també és partidària de reformar la Constitució per acabar amb el pacifisme japonès i ampliar la capacitat d’un exèrcit avui defensiu. Koike es defineix com una “conservadora reformista i tolerant”, eufemisme que amaga unes polítiques similars a les del centredretà PLD però amb una mica més d’obertura en qüestions socials, com els drets dels homosexuals, per exemple.

L’únic punt en què el Partit de l’Esperança difereix radicalment del de Shinzo Abe és el de les nuclears. Mentre que Abe vol reobrir progressivament totes les centrals aturades després del desastre de Fukushima del 2011 per trencar l’actual dependència de les importacions de petroli, la governadora de Tòquio proposa acabar a poc a poc amb l’energia nuclear i apostar per les renovables.

Els comicis d’avui es presenten també com l’oportunitat per a consolidar el poder de Shinzo Abe. El primer ministre ha avançat eleccions per aprofitar el mal moment del principal partit opositor, el centreesquerrà Partit Democràtic (PD), i alhora posar a prova el suport a les seves polítiques, en especial a la pujada de l’impost sobre el consum fins al 10% prevista per al 2019 (després d’una pujada anterior fins al 8%).

El poder d’Abe

Tot i que la irrupció del partit de Koike i també del nou Partit Constitucional Democràtic (PCD), una escissió del PD que en els últims sondejos trepitja els talons de Koike, faran que Abe perdi alguns escons, que mantingui la gran majoria dels 475 seients en joc (avui en té 326 en coalició amb Komeito) ja suposarà una gran victòria “en un país amb una volatilitat tan alta del càrrec de primer ministre”, diu Martínez. Serà també un aval per seguir amb la política econòmica, coneguda com Abenomics, i potser fins i tot per a la reforma antipacifista de la Constitució: només el nou PD s’oposa a acabar amb el pacifisme constitucional. La reforma requereix dos terços de la Cambra (310 escons), però Martínez adverteix que en un tema tan delicat no tot és aritmètica parlamentària. Abans de llançar-se, diu Martínez, “Abe mesurarà molt el pols social, que fins ara ha estat en contra de reformar la Constitució”. Els comicis d’avui poden aportar una primera pista sobre aquest pols.

stats