Internacional 21/07/2019

Shinzo Abe revalida la majoria al Senat però no aconsegueix els dos terços per reformar la Constitució

Els sondejos a peu d'urna donen la victòria a la coalició d'Abe, que insisteix a debatre la reforma

Sònia Sánchez
2 min
El primer ministre japonès, Shinzo Abe, seguint el recompte electoral al Senat del país.

BarcelonaLa coalició de govern liderada pel partit de Shinzo Abe al Japó s’encamina a obtenir una majoria sòlida en les eleccions d'aquest diumenge al Senat, segons els sondejos a peu d’urna, però falta saber si arribarà a obtenir els dos terços necessaris per reformar la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La proposta del primer ministre de reformular l’article 9 de la Constitució per tal de revisar l'estatus de les Forces d'Autodefensa i convertir-les en un veritable exèrcit, acabant així amb el pacifisme històric del país –vist pels sectors més nacionalistes com una humiliació imposada pels Estats Units a l'acabar la Segona Guerra Mundial–, continua sobre la taula i Abe sembla decidit a seguir defensant-la.

"Hem guanyat més de la meitat dels seients disputats. Això vol dir que la gent ens urgeix a promoure fermament la discussió" sobre aquesta revisió constitucional, ha dit el mateix Shinzo Abe en una entrevista a la televisió Asahi un cop tancats ja els col·legis electorals.

Amb tot, les projeccions dels mitjans nipons preveien que la suma de la coalició de govern amb el partit Nippon Ishin, que també està a favor de reformar l'article 9 de la Constitució, no aconseguirà els dos terços necessaris perquè la revisió pugui tirar endavant: es quedaria amb 155 escons, quan en farien falta 164 per aprovar una reforma constitucional.

Segons aquestes projeccions, el Partit Liberal Democràtic de Shinzo Abe i el seu soci Komeito obtindran més de 63 seients dels 124 que hi havia en disputa, cosa que els garanteix poder mantenir la sòlida majoria de 146 escons que tenien des del 2016 en la cambra alta del país. En un hemicicle de 345 escons en total, cada tres anys el Japó convoca eleccions per renovar-ne una part. Els resultats electorals definitius s’esperen per al matí de dilluns.

Molts electors veien aquests comicis com un plebiscit sobre el mateix Shinzo Abe, que porta al poder des del 2012 i va camí de convertir-se en el primer ministre que més temps roman al poder, quan arribi als sis anys aquest pròxim novembre. La participació en aquestes eleccions, però, ha baixat uns 5 punts respecte a fa tres anys fins al 49,2%, cosa que s'interpreta com un fracàs de les forces d'oposició per mobilitzar els seus votants.

Amb tot, el cap del principal partit de l'oposició, el Partit Constitucional Democràtic, creat el 2017, ha volgut veure el got mig ple i ha destacat aquest mateix diumenge "el criticisme contra el domini de l'administració de Shinzo Abe en aquestes eleccions".

stats