Internacional 31/10/2013

Síria ha destruït les fàbriques d'armes químiques, segons els observadors internacionals

L'OPAC certifica que s'han neutralitzat les instal·lacions de producció, mescla i càrrega declarades pel règim. Es calcula que l'arsenal d'Al-Assad supera les mil tones d'agents químics

Ara
1 min
Un premi Nobel merescut, però reactiu

BarcelonaLes instal·lacions de producció, mescla i càrrega d'armes químiques declarades pel règim sirià han estat totalment destruïdes, segons un document de l'organisme internacional de vigilància que monitoritza el procés de desarmament a què ha tingut accés l'agència Reuters. Es calcula que queden encara un miler de tones d'agents químics, sobretot gas nerviós, disseminats arreu del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el document, els investigadors de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) han visitat 21 de les 23 instal·lacions de producció declarades pel règim. Les dues que no s'han supervisat eren en zones massa perilloses, però l'organització assegura que té proves que els seus arsenals han estat buidats. L'OPAQ havia donat un termini fins a l'1 de novembre per garantir aquest pas.

L'OPAQ supervisa des del terreny el pla de destrucció d'armament químic presentat pel règim de Baixar al-Assad, en virtut de l'acord entre els Estats Units i Rússia que va evitar una intervenció armada occidental després de l'atac amb gas sarín del 21 d'agost, en què van morir centenars de civils, en la pitjor massacre química des de l'atemptat contra els kurds iraquians de Halabja per Saddam Hussein. L'ONG i les principals potències van coincidir a atribuir l'atac a les forces lleials al règim tant per la seva magnitud com per la munició emprada, cosa que evidenciava que Al-Assad havia traspassat la línia roja fixada per Obama un any abans.

Prenent de base l'acord, patrocinat per Washington i Moscou, Damasc ha de destruir de manera verificable el seu arsenal químic en el termini d'un any.

stats