Internacional 31/07/2017

El soldat israelià que va rematar un palestí ferit haurà de complir tota la pena

Un tribunal militar ha confirmat la condemna a 18 mesos de presó al soldat Elor Azaria, que va matar un palestí desarmat que havia atacat uns militars israelians

Ara
2 min
Elor Azaria (de blanc al centre) escolta la ratificació de la sentència acompanyat dels seus pares, aquest dilluns

BarcelonaAl febrer, el soldat israelià Elor Azaria va ser condemnat a 18 mesos de presó per l'assassinat d'un jove palestí que estava ferit i desarmat en una sentència que els seus advocats van recórrer i que aquest dilluns ha sigut confirmada. El cas va causar una gran polèmica a Israel. El primer ministre Benjamin Netanyahu i diversos membres del seu govern van demanar l'indult per a Azaria, que s'enfrontava a un màxim de 20 anys de presó. La sentència final, que condemnava el soldat a poc més d'un any de presó, va escandalitzar les ONG i la població àrab perquè la consideraven baixa. Tampoc va acontentar la dreta israeliana, que considera que l'exèrcit ha abandonat un dels seus homes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Azaria, de 20 anys, va disparar contra Abdul Fattah al-Xarif, de 21 anys, el març del 2016, deu minuts després de ser abatut quan intentava apunyalar un soldat en un carrer d’Hebron, al sud de Cisjordània. Al-Xarif estava ferit però viu, estirat al mig del carrer i desarmat. Azaria, que en aquell moment era metge de les IDF, les forces de defensa israelianes, va matar l'home d'un tret al cap quan no suposava cap perill. El soldat no ha demostrat mai cap mena de penediment.

Durant el judici Elor Azaria va al·legar que va actuar en defensa pròpia, però el tribunal va considerar que no va ser així. La principal prova per assegurar-ho va ser un vídeo gravat per una ONG en què es veu un tranquil Azaria carregant la seva arma i disparant contra l'agressor palestí que restava immòbil a terra.

Elor Azaria porta a presó des del març i tot sembla indicar que en sortirà en menys d'un any per bona conducta. La ratificació de la condemna ha sigut rebuda amb enuig pels palestins, que consideren que la sentència era molt indulgent de bon principi. L'ONG israeliana Breaking the Silence, fundada per antics membres de les forces armades, ha criticat la connivència de l'exèrcit amb aquestes pràctiques i denuncien la simbiosi entre els militars i els colons jueus.

stats