El 'somriure de la reconciliació' coreana torna a casa

Kim Yo-jong rep el reconeixement del seu germà després de l'èxit diplomàtic a Seül

Kim Yo-Jong durant la seva visita a Corea del Sud. / REUTERS
CHOE SANG-HUN / 'THE NEW YORK TIMES'

L'aventura amorosa que Kim Yo-jong, germana del líder de Corea del Nord, va viure als Jocs Olímpics d'Hivern de Corea del Sud no ha acabat ara que ha tornat a casa. Yo-jong és una de les persones que assessoren Kim Jong-un més pròximes al mandatari i això és especialment rellevant en un país on els consellers presidencials poden tenir una vida notòriament curta encara que siguin parents del líder suprem.

Però Kim Jong-un va voler que el món sabés com se sentia amb la inusual visita oficial als veïns del sud: quan el jet de la seva germana va aterrar a l'aeroport de Pyongyang, una banda militar i una guàrdia d'honor l'esperaven a peu de pista. El líder nord-coreà va triar la jove com a emissària als Jocs Olímpics perquè treballés l'"ofensiva de l'encant", com els oficials dels Estats Units temien. I ella va complir el seu objectiu. La seva presència, encara ara, suscita bons comentaris.

Fa tan sols uns quants mesos, Corea del Nord no era per al Sud més que una amenaça que posava en risc l'estabilitat de la regió amb proves nuclears i llançament de míssils. No obstant, amb somriures i missatges de reconciliació, Kim Yo-jong ha suavitzat la imatge del seu país entre els sud-coreans. Almenys per ara.

Una presència ben valorada

La jove va sorprendre en lliurar una invitació del seu germà al president sud-coreà, Moon Jae-in, per visitar el Nord. Durant els tres dies de visita oficial, Kim i Moon es van reunir fins a quatre vegades. La nord-coreana va mantenir el cap ben alt quan es va trobar amb líders polítics i va participar en actes multitudinaris. El seu maquillatge, molt auster, i la seva modèstia, fins i tot puritana, contrasten amb els de la seva cunyada elegantment vestida, Ri Sol-ju. "No puc parlar gaire bé en públic", va dir "tímidament" quan se li va demanar que brindés durant un sopar en un hotel de cinc estrelles a Seül, segons els funcionaris sud-coreans que hi havia.

Dues corees, una bandera

voluntat comuna del Nord i del Sud gràcies a l'impuls dels Jocs Olímpics d'Hivern", va afirmar Kim Jong-un, segons explica l'agència oficial de notícies.

Una dona gens coneguda

Malgrat la intensa curiositat que va generar la seva visita, poc se sap sobre la germana de Kim Jong-un, membre de la dinastia governant més opaca del món. Els funcionaris externs ni tan sols estan segurs de la seva edat o estat civil, tot i que sovint es diu que té al voltant de 30 anys i és casada.

Yo-jong és la filla més petita de Kim Jong-il, el segon líder del nord, que va morir el 2011. Ella i Kim Jong-un van estudiar d'adolescents a Suïssa utilitzant un nom fals per evitar ser identificats. La jove s'assembla al seu pare més que al seu avi, el venerat Kim Il-sung. Segons els analistes, va ser el seu pare qui va veure que tenia fusta política.

El 2011, quan l'ambaixador rus a Corea del Nord va demanar a Kim Jong-il quins dels seus fills podrien succeir-lo, ell va dir que els seus fills eren "ociosos i rucs" però que les seves filles, en canvi, tenien prou intel·lecte i personalitat per ser "successores fiables", segons ha escrit un expert en lideratge de Corea del Nord, Michael Madden. Certament, quan la jove Yo-jong es trobava a Seül va ser totalment encantadora.

Es comenta que li va dir al líder sud-coreà que, si ell i el seu germà es trobessin, "les relacions Nord-Sud millorarien tan de pressa que el dia d'ahir semblaria un passat llunyà".

Desig de mantenir l'esperit olímpic

"M'agradaria poder tornar a veure'l a Pyongyang aviat", li va dir a Moon en un dinar dissabte, segons el testimoni de diversos funcionaris sud-coreans. "Desitjo que el vostre excel·lent president deixi una marca per a les futures generacions jugant un paper clau a l'hora d'obrir un nou capítol per a la reunificació".

El vicepresident nord-americà, Mike Pence, també present a la cerimònia esportiva, va alertar que el Nord intentava "segrestar el missatge i les imatges dels Jocs Olímpics" amb la seva "propaganda" i una "ofensiva d'encant". Pence va muntar una campanya de contrapropaganda, amb una reunió amb desertors de Corea del Nord i fent-se acompanyar d'Otto F. Warmbier, el pare de l'universitari nord-americà que va morir l'any passat poc després de ser detingut i alliberat per Pyongyang. Però els seus esforços no van poder aturar la força de la jove Yo-jong.

"Kim Yo-jong va ser una bomba nuclear amb un somriure", va escriure un columnista d'un diari conservador, que lamentava el tracte del govern de Moon al membre d'una dinastia condemnada per les Nacions Unides per violacions generalitzades dels drets humans.

Lee Sung-yoon, un expert en Corea de la Facultat de Dret i Diplomàcia de Fletcher, de la Universitat de Tufts, va afirmar: "Trump i Pence es trobaran cada vegada més com a vells i angoixats, mentre Kim Jong-un continua esmolant el ganivet i la seva germana projecta aquest misteriós somriure".