ANY ELECTORAL ALS ESTATS UNITS
Internacional 03/01/2016

La cursa per succeir Obama es presenta oberta i caòtica

Iowa inaugurarà al febrer unes primàries presidencials marcades per ‘outsiders’ com Donald Trump

Núria Ferragutcasas
3 min
El president Barack Obama ha promès fer del control d’armes una batalla en els mesos que li queden de mandat.

WashingtonIowa ja fa temps que coneix de prop cadascun dels candidats a la presidència dels Estats Units. La gran majoria han visitat més d’una quinzena de cops aquest petit estat agrícola -terra de camps de blat de moro- de l’Oest Mitjà. I ho continuaran fent en les properes setmanes per demanar el vot als seus poc més de tres milions d’habitants. Els seus caucus inauguraran l’1 de febrer el procés de primàries dels partits Republicà i Demòcrata per escollir el candidat a les eleccions presidencials del novembre. Les reunions de ciutadans en esglésies, escoles, biblioteques públiques o centres veïnals acaparen cada quatre anys l’atenció del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La successió del president Barack Obama es presenta oberta i caòtica, sobretot per als republicans. El domini de candidats outsiders, sense experiència política i contraris a les elits dels partits, ha capgirat la cursa electoral.

Un electorat enfadat

L’èxit del magnat Donald Trump en les enquestes de les primàries republicanes és conseqüència del sentiment antiestablishment que té una bona part de l’electorat nord-americà. Molts creuen que la recuperació econòmica no ha millorat les seves vides i que ja ha arribat l’hora d’un líder que no sigui un polític de carrera.

“Els votants republicans estan enfadats i frustrats amb els polítics de Washington perquè no veuen canvis”, afirma Glen Bolger, un consultor polític del Partit Republicà. Kellyanne Conway, una estratega política del partit, assegura que l’electorat republicà “no té pressa” per triar un candidat. “El factor de l’elegibilitat no és clau”.

L’ex primera dama i ex secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, espera obtenir la candidatura demòcrata per lluitar per un difícil tercer mandat consecutiu del seu partit. Però primer haurà de derrotar l’únic candidat que li planta cara, que també és considerat outsider : el senador de Vermont Bernie Sanders. Aquest polític, que s’autodenomina “socialista demòcrata”, ha aconseguit gràcies a aquesta etiqueta motivar a una base d’activistes i votants i recaptar milions de dòlars.

Tot i que lidera les primàries de Nou Hampshire -el segon estat a escollir els candidats presidencials- amb un avantatge de 5 punts per sobre de Clinton, la majoria d’analistes veuen difícil la seva nominació. Els sondejos donen a l’ex primera dama una victòria no només a Iowa sinó també en altres estats on seguiran els caucus,com Carolina del Sud, Florida, Nevada o Colorado.

Mentre que l’elecció d’un candidat demòcrata es podria resoldre al març, els republicans hauran d’esperar potser fins a l’abril. Una dotzena de candidats conservadors competeixen per la nominació, que ha quedat eclipsada pels nouvinguts en política com Trump o el neurocirurgià Ben Carson. “Tothom pensava que Trump no duraria, però segueix fort i suposa una amenaça per a les elits republicanes”, assegura Mark Mellman. Per a aquest expert de sondejos que treballa per a candidats demòcrates, el Partit Republicà farà tot el possible per evitar la victòria del magnat immobiliari.

Unes primàries llargues

D’altra banda, el procés per nominar l’aspirant republicà podria ser molt llarg i fins i tot caòtic si s’arriba a la convenció del partit, que se celebrarà al juliol, sense un candidat clar. “El partit està molt polaritzat”, explica el també consultor polític demòcrata Jamelle Bouie. Bouie creu que es podria repetir la situació de les eleccions del 1964, quan el candidat més conservador, Barry Goldwater, va aconseguir la nominació republicana però va perdre de manera estrepitosa contra el llavors president Lyndon Johnson.

En qualsevol cas, els analistes esperen unes eleccions molt disputades. L’aspirant demòcrata haurà d’intentar reeditar la coalició de joves, dones i minories que va portar Obama a la Casa Blanca, mentre que els republicans hauran de millorar el percentatge de vots de l’electorat llatí. La retòrica antiimmigrant de la campanya de Donald Trump dificultarà aquest objectiu, ja que la minoria llatina -cada cop més important- s’ha sentit atacada. La resta de candidats republicans també han endurit el seu discurs sobre immigració, fins i tot l’exgovernador de Florida, Jeb Bush, que està casat amb una mexicana.

Un candidat republicà com el senador Marco Rubio podria ajudar a millorar els resultats dels conservadors entre els votants llatins. Però la seva candidatura no s’acaba d’enlairar. Sí que ho ha fet la del texà i també senador Ted Cruz (la figura emergent del Tea Party), a costa de les aspiracions del neurocirurgià Ben Carson. Tots dos són considerats candidats outsiders. Carson, que va arribar a liderar els sondejos, ha perdut en les últimes setmanes una part del suport dels votants evangelistes, que ara es decanten majoritàriament per Cruz . El senador texà encapçala les enquestes d’Iowa. La cursa cap a la Casa Blanca encara els mesos decisius.

stats