Internacional 17/02/2014

El drama de la mines il·legals a Sud-àfrica: la policia arresta els atrapats en una explotació d'or abandonada

Desenes de miners es neguen a ser rescatats després que un esfondrament atrapés unes 200 persones a prop de Johannesburg. La policia els acusa de practicar mineria il·legal

Agències
2 min
Tasques de rescat a la mina abandonada d'or de Benoni, a Sud-àfrica. AFP

JohannesburgLa mineria d'or il·legal genera cada any més de 400 milions d'euros a Sud-àfrica. Una explotació que nodreix una àmplia xarxa mafiosa nacional i internacional que té com a víctimes els milers de sud-africans i immigrants africans que treballen en condicions molt precàries en mines abandonades.

Les últimes víctimes d'aquestes màfies han estat almenys 200 miners que extreien or d'un jaciment abandonat a la ciutat de Benoni, a prop de Johannesburg. Dissabte, una de les galeries de l'accident va col·lapsar i van quedar atrapades desenes de persones.

Rebuig dels miners a sortir

Els equips de rescat ja han aconseguit treure almenys 22 miners de Benoni, ha precisat Susan Moodley, portaveu dels serveis d'emergències de la localitat veïna d'Ekurhuleni. Però el major drama no és el rescat, sinó la negativa dels miners a sortir de l'explotació ja que la policia els deté un a un per estar treballant en una explotació il·legal.

De fet, els agents ja van detenir diumenge els 11 miners rescatats. La policia està negant ara la sortida dels treballadors, que han escollit un mediador.

No s'ha pogut confirmar la quantitat de persones atrapades

La xifra d'atrapats dins de la mina podria ser molt més alta. Werner Vermaak, portaveu de la companyia que fa les tasques de socors, no ha pogut precisar quants miners que treballen de forma il·legal segueixen sota terra ni si al pou hi ha 200 persones com han dit els mateixos operaris rescatats.

D'altres fonts del dispositius que participen en el rescat han indicat a l'agència Efe que "dins de la mina podria haver-hi fins a 280 persones, unes 80 situades a prop de la superfícies i la resta en un pou més profund.

Un equip d'emergències va trobar els miners diumenge després de sentir crits procedent del pou. L'explotació té una entrada molt estreta i està envoltada d'un filferro espinós.

Una situació molt precària

La mineria il·legal ja havia causat altres accidenta a Sud-àfrica: el més greu el 2009, on van morir 82 homes, la majoria originaris de Moçambic i Zimbabue. La situació d'aquestes mines il·legals és molt precària: accedeixen a les explotacions abandonades que tenen les estructures en molt mal estats sense equips de protecció.

Però l'estat de les mines convencionals no és gaire millor: la vaga minera de l'agost del 2012 a Marikana va acabar amb 34 miners morts per trets de la policia.

stats