Internacional 28/02/2014

Ginebra obre un expedient penal contra Ianukóvitx i el seu fill per blanqueig de diners

L'ex mandatari reapareixerà aquest divendres en una roda de premsa des de Rússia

Efe
3 min

Ginebra/KíevEl ministeri Públic de Ginebra ha anunciat aquest dijous que ha obert un procés penal contra el deposat president d'Ucraïna, Víctor Ianukóvitx, i el seu fill Aleksander per un suposat cas de blanqueig de diners a través d'una societat amb base a Ginebra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El portaveu del ministeri Públic de Ginebra, Henri della Casa, ha assenyalat que la societat, de la qual no ha donat el nom per preserva la investigació criminal, està registrada a Ginebra amb el nom del fill de l'ex president, però que la investigació afecta també el seu pare.

Per la seva part, aquesta setmana, la revista suïssa "L'Hebdo" destapava que la societat es diu Mako Trading, que es va crear el 2011 i es dedica al comerç de carbó. Segons aquest seminari, tot el comerç de carbó, acer i matèries primeres d'Ucraïna passa per aquesta societat de Ginebra.

La companyia, que està dirigida per un home de negocis originari de l'Uzbekistan, Felix Blitshteyn, és responsable al mateix temps d'una empresa de gestió de fortunes familiars anomenada Partefina, instal·lada en la mateixa direcció fiscal que Mako Trading. Segons "L' Hebdo ", Partefina és propietat del multimilionari ucraïnès Rinat Akhmetov, que va donar suport a Ianukóvitx en el seu salt a la presidència d'Ucraïna.

Suïssa a més congelarà els béns que Ianukótix i el seu fill tenen en el país

El Govern suís ha publicat avui la llista d'una vint persones de nacionalitat ucraïnesa a les quals se'ls congelaran els béns que puguin tenir a Suïssa, entre les que hi ha Ianukóvitx i el seu fill.

A la llista també hi ha persones properes el president destituït com el que era primer ministre fins a la caiguda de Ianukóvitx, Serguei Arbuzov, i el seu predecessor en el càrrec Mikola Azarov, així com els antics ministres de Salut, Raisa Bogatyrov , de Finances, Yuriy Kolobov, d'Infraestructures, Volodymyr Kozak, de Justícia, Olena Lukash, d'Agricultura, Mykola Prysyazhnyuk, d'Interior, Vitaly Zakarchenko, d'Hisenda, Aleksander Klymenko, i d'Energia, Eduard Stavytsky, entre altres.

Segons l'ordenança publicada el dijous, les autoritats suïsses procediran a congelar tots els béns i recursos econòmics a nom d'aquestes persones, que inclouen actius financers com dipòsits bancaris, xecs, lletres de canvi, títols de deute, obligacions, derivats o dividends.

L'Executiu suís ha adoptat està determinació per iniciativa pròpia, no a petició del govern interí d'Ucraïna, i que "té dret a prendre mesures preventives semblants en situacions específiques, com a casos d'agitació política" , va explicar ahir a EFE el portaveu del Departament Federal d'Afers Exteriors, Pierre Alain Eltschinger.

"Ho fa amb la finalitat de preservar els actius que poden haver estat adquirits i dipositats a Suïssa il·legalment i per evitar que siguin traslladats a un altre lloc", va aclarir.

D'aquesta manera, Suïssa col·labora amb les autoritats judicials d'altres països perquè puguin iniciar un procés penal si cal. No obstant això, va aclarir que les autoritats judicials competents del país en qüestió -en aquest cas Ucraïna- són les "responsables de dur a terme els procediments necessaris per demostrar l'origen il·lícit dels béns congelats".

El Parlament ucraïnès priva els seus diputats part dels seus privilegis

La Rada Suprema (Legislatiu) d'Ucraïna també ha aprovat avui una llei que elimina privilegis als diputats, sobretot econòmics, encara que ha mantingut intacta la immunitat parlamentària.

Entre els privilegis eliminats estan, entre altres, pagues extraordinàries, dietes, atenció mèdica en una clínica governamental, ús gratuït del transport públic i dels serveis comunals en els seus habitatges.

Els diputats ja no cobraran 12 salaris extraordinaris quan es jubilin, ni tampoc les dues pagues extres que cobraven quan se n'anaven de vacances. Igualment, els legisladors que concloguin el seu mandat deixaran de cobrar el salari de diputat durant tot un any després de finalitzar la legislatura, privilegi que en alguns casos s'estenia a dos anys o fins i tot fins a la jubilació.

En el discurs programàtic del seu recentment nomenat Govern , el primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, va avançar ahir que "els privilegis han de ser retallats".

"Ens veurem obligats a retallar les despeses de manteniment de l' aparell de l'Estat. Els mandataris han d'oblidar dels vols privats, cotxes personals ", ha subratllat el cap del nou Govern ucraïnès.

"Segons dades preliminars, les arques de l' Estat han estat saquejades ", va dir ahir a la Rada Arseni Iatseniuk, abans de ser investit com a primer ministre.

El nou primer ministre, Arseni Iatseniuk, ha indicat que, en els darrers tres anys, el deute públic d'Ucraïna s'ha duplicat per assolir la suma de 75.000 milions de dòlars.

stats