Estats Units

El Suprem dels EUA anul·la el dret a l'avortament

Més de la meitat dels estats prohibiran o limitaran la interrupció voluntària de l’embaràs, que ha sigut legal al país durant gairebé 50 anys

3 min
Manifestants contra l'avortament celebren davant la Cort Suprema dels Estats Units l'anul·lació de la ROE

Nova YorkNo per esperada la sentència ha sigut menys colpidora ni menys significativa. El Tribunal Suprem dels Estats Units ha anul·lat aquest divendres el dret constitucional a l’avortament a tot el país, establert fa gairebé 50 anys, amb una sentència sense precedents. La decisió transformarà la vida dels nord-americans, afectarà futures batalles polítiques i provocarà que més de la meitat dels seus estats prohibeixin o limitin la interrupció voluntària de l’embaràs.

El futur del dret a l'avortament als Estats Units
Previsió de les lleis que aprovarà cada estat després de la desaparició de la sentència de Roe vs. Wade

Prohibició total

Límit gestacional

Incert

20 estats

25,5 milions de dones en edat reproductiva

10 estats

12,1 milions de dones en edat reproductiva

Legal

20 estats

26,5 milions de dones en edat reproductiva

Massachusetts

Washington

Nou Hampshire

Dakota

del Nord

Montana

Minnesota

Maine

Vermont

Oregon

Wisconsin

Idaho

Dakota

del Sud

Nova York

Wyoming

Michigan

Rhode Island

Iowa

Pennsilvània

Nebraska

Ohio

Nevada

Connecticut

Utah

Illinois

Nova Jersey

Indiana

Colorado

Delaware

Virgínia

Kansas

Kentucky

Califòrnia

Missouri

Maryland

Carolina

del Nord

Tennessee

Arkansas

Arizona

Oklahoma

Nou Mèxic

Carolina

del Sud

Washington DC

Alabama

Virgínia de l’Oest

Geòrgia

Mississipí

Alaska

Texas

Florida

Louisiana

Hawaii

Prohibició total

Límit gestacional

20 estats

25,5 milions de dones en edat reproductiva

Incert

10 estats

12,1 milions de dones en edat reproductiva

Legal

20 estats

26,5 milions de dones en edat reproductiva

Prohibició total

Límit gestacional

20 estats

25,5 milions de dones en edat reproductiva

Incert

10 estats

12,1 milions de dones en edat reproductiva

Legal

20 estats

26,5 milions de dones en edat reproductiva

Les conseqüències de la resolució de la supermajoria conservadora (6-3), que confirma una filtració feta el mes passat, són encara difícils de calcular tant en el terreny polític i legal com en el social i mèdic. Però ja és clar que dividirà encara més el país en dos: per una banda, els estats blaus, governats pels demòcrates i defensors del dret a l’avortament, i per l’altra, els estats vermells, governats pels republicans i detractors d’aquest dret. La revocació de la històrica sentència del 1973 Roe vs. Wade, que va legalitzar l’avortament als Estats Units, també posarà a prova la legitimitat del tribunal, molt polititzat en els últims anys.

"Roe va ser un error atroç des del principi", va dir el jutge Samuel Alito, nomenat pel president George W. Bush, en la seva opinió majoritària. "El seu raonament va ser excepcionalment feble i la decisió ha tingut conseqüències perjudicials. I, lluny d'aconseguir un acord nacional del problema de l'avortament, [les sentències] Roe i Casey han encès el debat i han fet profunda la divisió", afegeix.

Emocions contraposades

Davant d’un Suprem rodejat per una tanca d’acer de dos metres, la decisió del cas Dobbs contra l'Organització de Salut de la Dona Jackson (una clínica de salut reproductiva de Mississipí), va ser rebuda amb sentiments oposats, amb indignació i celebracions, amb llàgrimes i crits de ràbia, tristesa i alegria. Unes emocions que es van veure per tot el país.

La votació més esperada d’aquest any va ser de 6 a 3 i manté la llei promulgada el 2018 pels legisladors de l’estat de Mississipí, que prohibia els avortaments si es determinava que “l’edat gestacional probable de l'ésser humà no nascut" era de més de 15 setmanes. El jutge en cap del Suprem, John G. Roberts Jr., va donar suport a aquesta decisió, però va criticar els seus col·legues conservadors per haver fet el pas addicional de revocar la sentència de Roe i Planned Parenthood contra Casey, que havia reafirmat el dret a l'avortament a tot el país.

"Amb dolor per aquest tribunal, però més pels molts milions de dones nord-americanes que avui han perdut una protecció constitucional fonamental, dissentim", van afirmar els tres jutges nominats per presidents demòcrates, que també van mostrar la seva preocupació sobre com aquesta resolució afectarà la legitimitat de l’alta cort del país. 

Els jutges conservadors van assegurar que la seva decisió “només es refereix al dret constitucional a l’avortament i no a cap altre dret”. “Res en aquesta opinió s'ha d'entendre com que posa en dubte els precedents que no es refereixen a l'avortament", van escriure. Però, per a molts activistes progressistes, la destrucció d’un precedent de gairebé cinquanta anys, com Roe, obre la porta a l’eliminació d’altres drets més recents, com el matrimoni homosexual. De fet, el jutge conservador Clarence Thomas va emetre una opinió concurrent en la qual va expressar que la lògica de la sentència sobre l’avortament requeria que el tribunal reconsiderés les decisions sobre l'anticoncepció, el sexe gai i el matrimoni entre persones del mateix sexe.

Victòria de Trump i els republicans

La sentència és una victòria del projecte de moviments conservadors i del Partit Republicà, liderat pel senador Mitch McConnell, d’instal·lar jutges conservadors disposats a revocar els precedents legals sobre l’avortament. Uns precedents que, irònicament, van ser aprovats en el seu moment per una majoria de jutges nominats per presidents republicans. D’altra banda, el veredicte suposarà un dels llegats més importants de l’expresident republicà Donald Trump. Durant el seu mandat, va nomenar tres dels sis jutge que ahir van defensar tombar Roe.

Tanmateix, aquest èxit podria reduir el marge del seu esperat triomf en les eleccions legislatives d’aquest novembre. Amb aquesta decisió, els demòcrates esperen mobilitzar el seu electorat, que actualment es troba desencantat amb el govern de Joe Biden.

Des de la Casa Blanca, en una declaració solemne, el president Biden va qualificar la decisió del Suprem d'"error tràgic" i va instar els votants a acudir a les urnes al novembre per triar legisladors disposats a promulgar proteccions contra l'avortament. "Al meu entendre, és un dia trist per al país, però això no significa que la lluita hagi acabat", va dir. 

stats