Publicitat
Publicitat

Els talibans declaren la "derrota" de l'OTAN a l'Afganistan

Les tropes internacionals han completat la retirada gradual i la transferència de competències a les forces de seguretat afganeses

Els talibans han clamat victòria aquest dilluns, un dia després d'acabar la missió de combat de l’OTAN a l’Afganistan, la ISAF, i la retirada parcial de les tropes internacionals en aquest país, després de 13 anys.

“No hem estat derrotats, no hem signat cap acord amb els Estats Units per concloure la guerra; aleshores quin és el sentit que els EUA posin fi a la guerra? Això significa que els EUA i els seus aliats han estat completament derrotats i estan fugint del camp de batalla”, ha assegurat el portaveu talibà, Zabiulà Mujahid.

La missió de l’ISAF va començar després de la invasió nord-americana que va acabar amb el règim talibà el 2001. En aquest temps han mort 3.485 soldats, 2.356 dels quals són nord-americans, una xifra que Mujahid ha elevat al “doble” i ha situat en 20.000 morts talibans.

Transferència de competències

Diumenge es va completar la retirada gradual de les tropes internacionals i la transferència, per fases, de les competències de seguretat als 350.000 efectius de l'exèrcit i la policia afganesos. El final oficial de la missió de combat de la ISAF serà el 31 de desembre a mitjanit, però l'OTAN seguirà present a la zona amb uns 13.000 soldats, que ajudaran a entrenar les tropes afganeses.

En un comunicat, els talibans han afirmat que la retirada de la ISAF s'ha produït perquè "potser" les nacions que "van invadir l'Afganistan" s'han adonat que la seva missió al país asiàtic va ser "la decisió més idiota de la història moderna".

L’Afganistan es troba en un dels moments més complicats des de la invasió dels EUA i el final del règim talibà, amb un increment dels atacs dels talibans i del nombre de víctimes civils en els últims mesos.

Més continguts de