Internacional 14/11/2016

El 2016 es tancarà amb un rècord de calor

Ho diu un informe de l'Organització Meteorològica Mundial amb dades de les temperatures registrades del gener al setembre

Efe
2 min
L’huracà Matthew, que va colpejar el sud d’Haití el passat 4 d’octubre, ha provocat quasi un miler de víctimes mortals i desenes de milers de damnificats. Bona part dels afectats depenen ara de l’ajuda internacional, com la dona de la imatge a Les Cayes. Aquesta ajuda, però, està trigant a arribar i, a més, la seva gestió és polèmica.

MarràqueixLa temperatura global trencarà amb tota probabilitat un rècord de calor aquest 2016, com ja ho va fer el 2015, segons un informe de l'Organització Meteorològica Mundial (WMO, per les seves sigles en anglès), presentat aquest dilluns a Marràqueix durant la cimera climàtica.

Diferencial de temperatures entre les registrades a l'era pre-industrial i ara.

"És molt probable que el 2016 sigui l'any més càlid de tots els registrats [...] amb temperatures que estaran 1,2 graus per sobre dels nivells preindustrials" i 0,88 graus per sobre del període 1961-1990, diu l'informe, que es basa en les dades recollides entre el gener i el setembre d'aquest any.

Entre els pics de calor mai assolits fins a aquesta data, l'informe cita:

  • Pretòria, Sud-àfrica (42,7 graus)
  • Tailàndia (44,6)
  • Phalodi, Índia (51 graus)
  • Bàssora, Iraq (53,9 graus)
  • Mitribah, Kuwait (54 graus)

L'augment de temperatures ha anat associat, a més, a registres rècord en altres fenòmens, com la disminució del gel àrtic, els incendis forestals, la minva de la barrera de corall i l'augment de fenòmens extrems com els ciclons, els sismes submarins i les sequeres de grau sever, segons les dades de la WMO.

Els pitjors fenòmens

No són només afirmacions abstractes, ja que l'informe cita fenòmens concrets registrats el 2016, com l'huracà 'Matthew', que va destrossar Haití, les inundacions del riu Iang-Tsé, a la Xina, o l'incendi que va assolar al maig Fort McMurray, a Alberta (Canadà), a més del fenomen del Niño, particularment virulent en aquest període 2015-2016.

Entre les conseqüències humanes, les més greus s'han produït a Haití (540 morts pel cicló), i per les inundacions a la Xina i Sri Lanka (més de 500 morts). Cal sumar-hi els milions de damnificats pels ciclons i tornados, i el desplaçament forçat de 14,7 milions de persones per sequeres i inundacions, principalment al sud-est asiàtic.

La WMO proposa en el seu informe que el registre de temperatures es faci ara amb valors setmanals, per mesurar amb més precisió l'impacte del canvi climàtic, una dada necessària perquè sectors com l'agricultura, la gestió de l'aigua, els plans energètics o la salut puguin adaptar les seves previsions mundials.

stats