Prop de 330 morts i 4.000 ferits en un fort terratrèmol al Kurdistan

El sisme, d'una magnitud de 7,2 graus, ha tingut lloc prop de la frontera entre l'Iraq i l'Iran

Un gran terratrèmol va sacsejar diumenge al vespre les regions kurdes de banda i banda de la frontera entre l'Iraq i l'Iran. El sisme, d'una magnitud de 7,2 punts en l'escala de Richter, ha deixat almenys 328 morts i 3.950 ferits segons les últimes dades oficials, però la xifra podria augmentar a mesura que passin les hores.

Moltes carreteres del nord-oest de l'Iran i nord-est de l'Iraq han quedat completament inutilitzades i poblacions senceres es troben incomunicades. La majoria de víctimes de què es té constància són del Kurdistan iranià, ja que el govern iraquià encara no ha donat xifres oficials. Les autoritats iranianes han mobilitzat tots els cossos de seguretat per accelerar les tasques de rescat i de retirada de runa a les poblacions de la regió de Kermanxah més afectades pel sisme.

L'agència de noticies kurdoiraquiana Rudaw ha informat d'almenys 7 morts a la regió autònoma del Kurdistan iraquià. Els morts serien habitants de les ciutats de  Darbandikhan i Sulaimaniyah, on també hi hauria hagut uns 300 ferits. Així ho ha indicat aquest dilluns a la matinada el ministre de Salut de la regió, Rekawt Rasheed.

Un avió de càrrega militar turc amb subministraments mèdics i un equip de recerca i salvament han aterrat a l'aeroport de Sulaimanyah aquest dilluns, segons ha informat el ministre de Salut turc, Ahmet Demircan. El ministre ha afegit que l'enviament d'ajuda no ha respost a cap demanda de Bagdad, sinó que ha sigut un gest lliure de l'executiu turc.

El moviment de terra va tenir lloc a les 18.18 h del vespre (hora local), a una profunditat de 33,9 quilòmetres i a prop de les ciutats de Halabja i Sulaimaniyah, al Kurdistan iraquià. El tremolor s'ha sentit perfectament a les localitats d'Irbil i Kirkuk, a l'Iraq, i a tota la província de Kermanxah, a l'Iran .

A l'Iran almenys vuit localitats han resultat afectades. A la província de Kermanxah diversos pobles s'han quedat sense electricitat i aigua, i algunes cases s'han ensorrat perquè estaven fetes de fang, segons informa l'agència Reuters.