Un terratrèmol de 8,4 graus sacseja el sud de Mèxic

Hi ha almenys 32 morts confirmats i s'ha activat l'alerta de tsunami a l'Amèrica Central

Un terratrèmol de 8,4 graus en l'escala de Richter ha sacsejat aquesta matinada de divendres la costa de Chiapas (Mèxic). El sisme, que s'ha sentit violentament a Ciutat de Mèxic i amb menor intensitat a la resta del país i en altres indrets de l'Amèrica Central, ha tingut lloc a 33 quilòmetres de profunditat.

S'ha confirmat la mort d'almenys 32 persones. El president del país, Enrique Peña Nieto, ha dit en declaracions a la televisió que hi pot haver rèpliques fortes en les pròximes 24 hores, tot i que de menor magnitud. 

Es tracta del terratrèmol més fort registrat amb sismògrafs en tota la història de Mèxic, que ha provocat talls de subministrament d'energia a la capital mexicana i diverses rèpliques, la més forta de 6,1 graus. El sisme de més magnitud que s'havia registrat fins ara era de 8,1 graus i es va produir el 1 985: 10.000 persones van morir i un terç dels edificis del nucli urbà de Ciutat de Mèxic van quedar destruïts. 

A la capital, una de les ciutats més poblades del món, la gent ha sortit al carrer amb pijama i les alarmes sonaven arreu quan tocaven les 00.00 h, hora local. És el que ha explicat un testimoni a l'agència Reuters, que també ha relatat que els helicòpters ja sobrevolaven la zona pocs minuts després.

Chiapas, on s'ha registrat l'epicentre, és, segons el Servei Sismològic Nacional de Mèxic, la regió amb els índexs més alts de sismicitat del país, perquè hi convergeixen dues plaques tectòniques. 

Després del terratrèmol, a l'Amèrica Central s'han encès les alarmes. El Centre d'Alerta de Tsunamis del Pacífic (PTWX) ha activat una alerta per a Mèxic, Guatemala, el Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panamà, Hondures i l'Equador per tsunamis immediats amb ones de més de 3 metres. 

De moment, s'ha confirmat un tsunami a Mèxic, amb ones de 0,7 metres. 

A Guatemala també s'ha registrat un sisme, d'una intensitat de 7,3 graus. Les autoritats han informat de diversos ferits i que hi ha edificis ensorrats a la regió de San Marcos, que fa frontera amb Mèxic.