Copenhaguen, tiroteig, jihadisme
Internacional 15/02/2015

La intel·ligència danesa creu que l'autor dels tirotejos ha actuat inspirat pels atacs de París

Els serveis secrets danesos asseguren que ja seguien la pista del suposat terrorista, abatut a trets després de causar dues víctimes mortals

2 min
El ministre de Justícia danès, en un homenatge a les víctimes / EFE

Copenhaguen, tiroteig, jihadismeLa policia danesa ha identificat el suposat autor dels atacs a les últimes hores a Copenhaguen, una persona que estava sota el radar dels serveis d'intel·ligència, encara que no ha estat facilitada la seva identitat. "No podem dir res sobre el motiu. Però possiblement l'home va actuar inspirat pels atacs de París i els d'organitzacions extremistes", ha dit en roda de premsa el cap dels serveis d'intel·ligència, Jens Madsen. La primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt, ha assenyalat que les autoritats desconeixen encara les raons que van portar l'autor del tiroteig a cometre l'atemptat

Madsen ha afegit que no hi ha constància que l'home, d'entre 25 i 30 anys i que ha estat abatut aquesta matinada per agents de la policia després de respondre amb trets quan anava a ser identificat, hagi viatjat a alguna zona en conflicte amb presència de grups islamistes com l'Iraq o Síria. "Els atacs són una constatació que l'amenaça terrorista dirigida contra Dinamarca i contra interessos danesos a l'estranger és seriosa", ha alertat Madsen.

Trobada la suposada arma utilitzada

La policia ha informat que ha trobat una arma llarga que podria ser la usada en el primer tiroteig aquest dissabte a la tarda contra un centre cultural en el qual se celebrava un debat sobre blasfèmia i llibertat d'expressió, en el qual va morir un civil de 55 anys i van resultar ferits lleus tres agents. El sospitós portava diverses pistoles a sobre quan va ser abatut, segons han explicat avui responsables policials.

L'inspector Jørgen Skov ha assenyalat que, si bé encara no està confirmat al cent per cent, la policia està "bastant convençuda" que el sospitós és l'autor del primer tiroteig i d'un altre de posterior contra la sinagoga de Copenhaguen, en què va morir un home de 37 anys i van ser ferits dos agents.

Skov ha informat que es mantindrà la presència policial massiva en els pròxims dies a la capital danesa i que s'estan realitzant investigacions tècniques i interrogatoris de testimonis en els llocs on va ser el sospitós des que va fugir després del primer atac fins que va cometre el segon, a la matinada. Un d'aquests llocs és el complex de Mjølneparken, en el qual hi ha una alta concentració de població estrangera i que està situat a prop d'on va ser abatut el sospitós, al barri multicultural de Nørrebro, al nord de la capital.

stats