Tragèdia al Brasil pel trencament d'una presa de residus miners

Els bombers creuen que almenys hi ha 200 desapareguts 

Un dic de contenció propietat de l’empresa minera Vale que emmagatzemava residus es va trencar ahir provocant un riu de fang que va destrossar diverses cases a la ciutat de Brumadinho, a l’estat de Minas Gerais, a l’est del Brasil. La comunitat més afectada és Vila Forteco, propera a la ciutat. “Hi havia molts treballadors a la presa. Em sap greu, hi deu haver moltes víctimes”, va dir a la premsa local el president de la minera, Fábio Schvartsman.

“El més important és preservar i protegir la vida dels treballadors integrants de la comunitat”, assegurava l’empresa, que és l’exportadora de ferro més gran del món. Els bombers que es van desplegar al lloc de la tragèdia calculen que almenys, 300 persones estan desaparegudes. Aquest dissabte, les autoritats han confirmat la mort d'almenys 9 persones. “Es tracta d’una zona molt remota i accedir-hi és molt difícil”, explicaven. Just després que s’esllavissés el mur de contenció de la presa, l’empresa minera va admetre en un comunicat que “hi havia molts treballadors a la presa en el moment de l’accident, i podrien haver quedat afectats pel riu de fang i residus”.

Poc a poc arribaven les veus dels damnificats. “El meu marit ha anat a la mina i encara no en sabem res. Treballava a l’oficina administrativa de la presa, un dels primers edificis que hi havia sota l’estructura de contenció ”, va explicar una veïna de la ciutat, Andreza Rodrigues, al diari brasiler O Globo. Una altra veïna, d’una ciutat propera a Brumadinho, declarava al mateix mitjà que el seu fill, de 27 anys, feia dos anys que hi treballava i estava desaparegut. “Estem esperant notícies”. El portaveu del govern del Brasil, Otavio Rego Baroos, va anunciar la creació d’un gabinet de crisi i va dir que el president, Jair Bolsonaro, tenia la intenció de visitar el lloc dels fets a partir del dissabte. El president també va publicar al seu Twitter que “la nostra preocupació en aquests moments és atendre a les víctimes d’aquesta greu tragèdia”. L’alcalde de la localitat va recomanar en un comunicat que la població es mantingui lluny del riu Paraopeba.

“Accident previsible”
L’ONG Moviment d’Afectats pels Vessaments (MAB), va denunciar ahir a la tarda en un comunicat que aquest vessament de residus ja era previsible. L’organització ambiental afirmava que la presa té capacitat per a un milió de metres cúbics de residus, que si arriben al riu de Paraopeba, el més proper a la ciutat, poden afectar directament a milers de famílies i unes 48 localitats.

L’ONG va recordar que era una tragèdia anunciada. “Des del 2015, hem denunciat repetidament el risc que hi hagués un trencament de les preses del complex i, tot i així, la Mina Arroyo del Fríjol, de Brumadinho, va tenir l’aprovació del Consell Estatal de la Política Ambiental el desembre de l’any passat”, assenyalava el MAB en un comunicat difós unes hores després de la tragèdia. Fa tres anys, al mateix estat però a la localitat de Mariana, es va trencar un altre dic de la minera Samarco, formada per Vale i l’australiana BHP, a la pitjor catàstrofe ambiental que ha viscut el país i que es va endur 19 vides.

Més continguts de