Internacional 05/10/2018

Tres voluntaris de la Creu Roja, ferits greus en un atac mentre enterraven una víctima de l'Ebola

És la segona agressió que es produeix al nord-est de la República Democràtica del Congo

Ara
2 min
un metge amb el vestit corresponent per actuar amb persones infectades pel cirus de l'Ebola al centre de tractament a Beni, a la província de North Kivu a la República Democràtica del Congo.

BARCELONALa Creu Roja ha informat aquest divendres que tres dels seus voluntaris van ser atacats per gent de la zona mentre enterraven una víctima de l'Ebola en un cementiri de la província del Kivu Nord, al nord-est de la República Democràtica del Congo. Els fets van passar dimarts i els voluntaris estan ferits greus, segons ha assegurat l'organització.

El setembre un altre treballador de la Creu Roja va resultar ferit quan diverses persones van apedregar l'ambulància que conduïa amb una altra víctima d'aquesta malaltia letal. "Aquest és un recordatori terrible dels perills que afronten els equips de voluntaris que intenten fer enterraments segurs i dignes [de morts per l'Ebola]", ha expressat la directora d'Àfrica de la Federació Internacional de la Creu Roja, Fatoumata Nafo-Traoré.

Fer enterraments "segurs i dignes" és clau per controlar la propagació del virus perquè la malaltia és molt infecciosa i els cadàvers de les víctimes poden contaminar altres persones. "Denunciem categòricament l'atac als nostres col·legues, però entenem la por i la frustració que moltes comunitats de Kivu Nord senten en aquest moment", ha afegit la representant de la Creu Roja.

Alerta de l'OMS

El 28 de setembre l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va qualificar de "molt elevat" el risc de contagi de l'Ebola "a escala regional i nacional". Des de l'1 d'agost la Creu Roja ha fet un total de 162 enterraments a Kivu Nord, la província congolesa més castigada per la pandèmia.

La resistència d'algunes comunitats a l'atenció mèdica per ignorància o per por, i els atacs de milícies armades a voluntaris, dificulten el control d'aquesta epidèmia, que ja registra 106 morts des de l'agost, segons dades del ministeri de Salut de la República Democràtica del Congo.

stats