Internacional 08/06/2018

El TPI absol un 'senyor de la guerra' condemnat a 18 anys per violacions a la República Centreafricana

El tribunal entén que Jean-Pierre Bemba, que va ser vicepresident, va intentar evitar els delictes

Ara
2 min
Jean-Pierre Bemba atenent durant el judici a l'Haia

BarcelonaEl Tribunal Penal Internacional ha absolt l'antic 'senyor de la guerra' i exvicepresident de la República Democràtica del Congo Jean-Pierre Bemba pels crims comesos per les seves tropes contra civils a la República Centreafricana entre els anys 2002 i 2003. Els jutges han revisat la sentència de 18 anys de presó imposada fa un parell d'anys perquè consideren que no ha quedat provat que el processat no hagués fet tot el possible per evitar els delictes de guerra i lesa humanitat que van dur a terme els milicians del Moviment per l'Alliberament del Congo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La sala d'apel·lacions del TPI ha revisat la condemna en una lectura pública a la seu de l'Haia i, quan s'ha sabut que la sentència quedava sense efecte, els seguidors de Bemba han esclatat en crits d'alegria. El canvi de criteri es deu al fet que en aquest cas els magistrats han cregut que les mesures disciplinàries que va adoptar Bemba per controlar les seves tropes anaven encaminades a evitar els delictes que finalment es van cometre quan els milicians van passar la frontera de la veïna República Centreafricana per donar suport al llavors president, Ange-Félix Patassé, que havia estat víctima d'un intent de cop d'estat.

La condemna anul·lada havia estat significativa en la història d'aquest tribunal, que aquest 1 de juliol fa 20 anys, perquè per primer cop s'havia centrat en les violacions contra dones com a arma de guerra i perquè era la condemna més dura dictada fins ara a l'Haia.

El tribunal ha sigut força criticat per haver centrat la seva activitat bàsicament contra processats de l'Àfrica. Líders africans han amenaçat d'abandonar l'Estatut de Roma, que va donar origen al TPI, i per tant deixar de sotmetre's a la jurisdicció dels seus magistrats perquè entenen que actua com una organització "colonialista". De moment només Burundi ha donat formalment el cop de porta i allunya del seu radi d'acció el seu president, Pierre Nkurunzia, acusat de crims contra la humanitat durant els mesos posteriors al seu anunci d'optar a un tercer mandat.

Malgrat l'absolució, Bemba haurà de continuar als calabossos del TPI, on fa 10 anys que està detingut perquè té pendent una altra causa davant la justícia internacional per desacatament i ofenses als jutges.

stats