Internacional 10/05/2018

La reunió de Trump i Kim Jong-un es farà el 12 de juny a Singapur

El president nord-americà confia que la històrica reunió sigui una fita "per a la pau mundial"

Sònia Sánchez
2 min
Trump atenent els periodistes a l'arribada dels tres ciutadans alliberats pels nord-coreans, als afores de Washington.

BarcelonaEstà sent una setmana intensa per al president dels EUA, Donald Trump, en matèria de política exterior. Després de la seva sonada retirada de l’acord nuclear amb l’Iran, anunciada dimarts amb tota solemnitat, Trump ha aconseguit ja tancar lloc i data per a la seva reunió amb el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, una trobada sense precedents entre els caps de dos estats que són rivals des de fa 70 anys. Serà el 12 de juny a Singapur.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ho va anunciar ahir el mateix Trump amb el seu mètode habitual, una piulada a Twitter, en què va dir que tots dos líders intentaran que la seva reunió sigui ”un moment molt especial per a la pau mundial”.

L’objectiu principal dels EUA és aconseguir el desmantellament de l’arsenal nuclear nord-coreà. Kim ja es va comprometre a la desnuclearització en la seva reunió amb el líder de Corea del Sud, Moon Jae-in, del 27 d’abril. Però els Estats Units volen més concreció i una supervisió internacional d’aquest procés.

“Crec que tenim una bona oportunitat de fer alguna cosa molt significativa. El triomf del qual estaré més orgullós serà quan desnuclearitzem tota la península coreana", havia dit Trump ja hores abans, de matinada, quan va anar a rebre els tres ciutadans nord-americans d’origen nord-coreà que el règim tenia empresonats i que Kim Jong-un va alliberar dimecres. Un èxit de la negociació liderada pel nou secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, que va tornar a Washington amb els tres homes després de reunir-se per segon cop amb Kim a Pyongyang.

Corea del Sud es va felicitar per l’acord en la data i el lloc per a la reunió entre Trump i Kim, que confia que serveixi per “dur la pau permanent a la península”. El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, va parlar per telèfon dimecres amb Trump per refermar “l’objectiu comú que Corea del Nord abandoni les seves armes il·legals de destrucció massiva i els programes de míssils balístics”, segons la Casa Blanca. Les proves de míssils que Pyongyang va dur a terme fins a finals de l’any passat van amenaçar en diverses ocasions el Japó, enemic també de Corea del Nord, i alguns dels míssils van caure en aigües nipones.

Per què Singapur?

Trump volia fer la reunió a la zona desmilitaritzada entre les dues Corees, a la mateixa localitat de Panmunjom que van fer servir Moon i Kim fa uns dies, però els seus assessors li van desaconsellar, igual que la capital nord-coreana, per ser territori hostil. Es va plantejar també Estocolm, però els coreans ho van descartar, i fins i tot es va considerar Mongòlia però per als EUA era massa a prop de la Xina.

Finalment, el lloc escollit és un territori aliat dels EUA, Singapur, però que manté bones relacions amb Pyongyang. Una capital asiàtica que pot garantir les mesures de seguretat necessàries i que ja ha acollit altres cimeres històriques i d’alt nivell, com la de la Xina i Taiwan del 2015.

stats