NIGÈRIA
Internacional 19/05/2016

Troben una de les noies segrestades per Boko Haram

Ara
2 min
L’Amina amb la seva filla, la Safiya, en una imatge difosa ahir per l’exèrcit .

BarcelonaEs diu Amina Ali Nkeki i és una de les 219 noies segrestades per Boko Haram l’abril de fa dos anys. Un vigilant la va reconèixer dimarts mentre recollia llenya a la selva de Sambisa, prop de la frontera amb el Camerun, a tan sols 80 quilòmetres del lloc on va ser raptada, segons va avançar ahir la cadena britànica BBC citant activistes locals. L’Amina, que ara té 19 anys, és la primera que aconsegueix tornar a casa sana i estàlvia, després de mesos de rumors que podrien haver sigut venudes com a esclaves sexuals i repartides per diferents parts del territori com a esposes dels milicians. Però ahir Ayuba Alamson, un líder comunitari de la localitat de Chibok, va explicar que la jove sosté que el gruix de les seves companyes continuen en aquesta zona boscosa, tret de sis, que haurien mort.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La noia estava amb un suposat jihadista de la secta nigeriana, que es va presentar com el seu marit, i amb un nadó de quatre mesos. El vigilant va identificar l’Amina en reconèixer-la de les fotografies que es van difondre per ajudar a trobar les noies. El presumpte terrorista va quedar detingut per l’exèrcit nigerià, mentre que la noia i la seva filla Safiya van ser conduïdes fins a la capital de l’estat de Borno per rebre atenció mèdica. Posteriorment les van traslladar fins a casa seva. “Mare i filla es van fer una abraçada com mai havia vist, tan forta que les vam haver de subjectar perquè no caiguessin”, va explicar Alamson. El pare de la noia ha mort durant el llarg captiveri.

Una crisi humanitària

El cas de Chibok va donar a conèixer al món Boko Haram, la branca local de l’Estat Islàmic que pretén instaurar la xaria (llei islàmica) als estats del nord-oest del país africà . La violència i l’assetjament dels milicians ha provocat 7.000 morts i una crisi humanitària a la regió del llac Txad, amb tres milions de desplaçats. El segrest va aixecar un corrent de simpatia i solidaritat cap a les víctimes i va fer que milers de persones s’afegissin a la campanya que al crit de #BringBackOurGirls [Torneu-nos les nostres noies] en va reclamar l’alliberament. El grup jihadista té retingudes unes 2.000 dones i nenes, segons Amnistia Internacional, que a través de les supervivents relata uns captiveris sagnants.

stats