Internacional 19/12/2018

Trump retirarà les tropes nord-americanes de Síria

El president dels EUA assegura que ha aconseguit el seu objectiu: derrotar l'Estat Islàmic

Ara
2 min
Un comboi de vehicles de l'exèrcit nord-americà a la frontera de Síria amb Turquia.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit retirar les tropes nord-americanes de Síria, on porten anys lluitant contra l'autoproclamat Estat Islàmic, segons apunten aquest dimecres diversos mitjans de comunicació del país nord-americà. Funcionaris del Pentàgon haurien informat que el mateix mandatari ha donat l'ordre de retornar immediatament els 2.000 soldats que lluiten en aquest país, en guerra des del 2011, com a part d'una coalició internacional contra el moviment jihadista.

Aquesta decisió vindria donada pel fet que, segons ha reiterat el mateix Trump diverses vegades, la campanya per recuperar tot el territori sirià que havia conquerit l'Estat Islàmic s'estaria a punt d'acabar.

De fet, Trump ho ha deixat intuir en un tuit que ha publicat també aquest dimecres. "Hem vençut l'Estat Islàmic a Síria, la meva única raó per ser-hi durant la presidència Trump", diu el missatge.

En declaracions a l'agència de notícies Efe, però, un dels portaveus del Pentàgon, el coronel Rob Manning, no ha volgut confirmar si realment els Estats Units planegen aquesta operació, i s'ha limitat a dir: "En aquest moment continuem treballant al costat dels nostres socis a la regió, amb ells i a través d'ells".

La decisió, si es confirma, canviaria notablement les suposicions sobre una presència militar més prolongada dels EUA a Síria, fet que el secretari de Defensa nord-americà, Jim Mattis, i altres alts funcionaris d'EUA han insinuat anteriorment per evitar que l'Estat Islàmic ressorgeixi.

Prudència

L'Estat Islàmic ha perdut pràcticament tot el territori que va ocupar el 2014 i els últims anys ha vist com li reconquerien els seus principals bastions –com Raqqa, la capital del seu autoproclamat califat; Mossul, a l'Iraq, o Sirte, a Líbia.

Malgrat això, els experts asseguren que el grup jihadista continua tenint força i influència, i que no s'ha de donar, ni de bon tros, per desaparegut.

stats