Internacional 19/12/2018

Trump retirarà les tropes nord-americanes de Síria

El president dels EUA assegura que ha aconseguit el seu objectiu: derrotar l'Estat Islàmic

Ara
2 min
Un comboi de vehicles de l'exèrcit nord-americà a la frontera de Síria amb Turquia.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit retirar les tropes nord-americanes de Síria, on porten anys lluitant contra l'autoproclamat Estat Islàmic, segons apunten aquest dimecres diversos mitjans de comunicació del país nord-americà. Funcionaris del Pentàgon haurien informat que el mateix mandatari ha donat l'ordre de retornar immediatament els 2.000 soldats que lluiten en aquest país, en guerra des del 2011, com a part d'una coalició internacional contra el moviment jihadista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta decisió vindria donada pel fet que, segons ha reiterat el mateix Trump diverses vegades, la campanya per recuperar tot el territori sirià que havia conquerit l'Estat Islàmic s'estaria a punt d'acabar.

De fet, Trump ho ha deixat intuir en un tuit que ha publicat també aquest dimecres. "Hem vençut l'Estat Islàmic a Síria, la meva única raó per ser-hi durant la presidència Trump", diu el missatge.

En declaracions a l'agència de notícies Efe, però, un dels portaveus del Pentàgon, el coronel Rob Manning, no ha volgut confirmar si realment els Estats Units planegen aquesta operació, i s'ha limitat a dir: "En aquest moment continuem treballant al costat dels nostres socis a la regió, amb ells i a través d'ells".

La decisió, si es confirma, canviaria notablement les suposicions sobre una presència militar més prolongada dels EUA a Síria, fet que el secretari de Defensa nord-americà, Jim Mattis, i altres alts funcionaris d'EUA han insinuat anteriorment per evitar que l'Estat Islàmic ressorgeixi.

Prudència

L'Estat Islàmic ha perdut pràcticament tot el territori que va ocupar el 2014 i els últims anys ha vist com li reconquerien els seus principals bastions –com Raqqa, la capital del seu autoproclamat califat; Mossul, a l'Iraq, o Sirte, a Líbia.

Malgrat això, els experts asseguren que el grup jihadista continua tenint força i influència, i que no s'ha de donar, ni de bon tros, per desaparegut.

stats