Internacional 11/07/2017

El fill de Trump va rebre un correu que l'avisava que Rússia volia ajudar el seu pare

Va ser just abans de la seva reunió amb una advocada russa, trobada que ha sortit a la llum aquest cap de setmana

J. Becker / M. Apuzzo / A. Goldman (the New York Times)
2 min
Donald Trump Jr. en una imatge del 17 de gener a la Torre Trump.

WashingtonNoves informacions que afecten el fill de Trump engreixen la trama russa que cada vegada té més collat el president dels Estats Units. Abans de concertar una reunió amb una advocada amb connexions amb el Kremlin –que li havia d'oferir informació compromesa sobre Hillary Clinton–, Donald Trump Jr. va rebre un correu electrònic que l'avisava que el material era part d'un esforç del govern rus per ajudar la candidatura del seu pare, tal com revelen al 'New York Times' ('NYT') tres persones que tenen coneixement sobre aquest correu.

L'e-mail al fill de Trump el va enviar Rob Goldstone, un publicista i experiodista d'un tabloide britànic que va ajudar a organitzar la trobada amb l'advocada. En un comunicat, diumenge Trump Jr. va fer saber que estava interessat a rebre informació perjudicial per a Clinton, però no va referir-se a si pensava que l'advocada tenia proximitat amb el Kremlin o no.

El missatge de Goldstone, que ha estat descrit al 'NYT' per tres persones, indica que el govern rus és la font de la informació perjudicial per a Hillary.

No hi ha evidències que suggereixin que el govern rus va obtenir aquesta informació durant els ciberatacs contra el Partit Demòcrata. Però la reunió entre Trump Jr. i l'advocada russa es va produir menys d'una setmana abans que es fes públic que 'hackers' russos s'havien infiltrat als servidors demòcrates.

El correu electrònic que va rebre el fill del president ha despertat l'interès del departament de Justícia i els congressistes que investiguen el 'Russiagate', que estan indagant si algú de l'entorn de Trump va conxorxar-se amb el govern rus per condicionar l'any electoral. Les agències d'intel·ligència nord-americanes han determinat que el Kremlin va intentar interferir en la campanya afavorint el republicà.

La defensa del primogènit del president

Alan Futerfas, l'advocat de Trump Jr., assegura que el seu client no ha fet res mal fet, però ha promès que treballarà amb els investigadors si l'hi demanen. "Des del meu punt de vista, s'ha fet gran una cosa que no té importància. Robert Goldstone va contactar amb Donald Jr. a través d'un correu electrònic i li suggeria que hi havia gent que tenia informació que afectava la candidata del Partit Demòcrata, Hillary Clinton", explica l'advocat en un e-mail aquest dilluns adreçat al 'NYT'. "Les conclusions que va treure el fill del president d'aquest missatge és que algú tenia informació que potencialment podia ajudar la campanya del seu pare i que provenia d'una persona que ell coneixia. No sabia de quina informació es tractava".

No queda clar si Goldstone tenia coneixement directe sobre d'on provenia la informació sobre Clinton. Una de les fonts del 'NYT' assegura que sembla que ell només estava transmetent una informació que li havien passat altres persones.

Jared Kushner, el gendre del president, i Paul Manafort, que quan es va produir la reunió amb l'advocada russa era el cap de campanya de Trump, també van assistir a la trobada. El president, tot i la seva addicció a Twitter, no s'ha referit a la controvèrsia que afecta des de dissabte el seu fill.

stats