Internacional 18/09/2017

Trump defensa que l'ONU necessita reformes i lloa els plans de Guterres

El mandatari ha dit que l'ONU no ha arribat al seu ple potencial per la burocràcia i la mala gestió

2 min
El president dels EUA, dempeus després de parlar a la seu de les Nacions Unides a Nova York, acompanyat d'Antonio Guterres

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha defensat aquest dilluns la necessitat de reformes en el funcionament de les Nacions Unides i ha lloat les iniciatives posades en marxa amb aquesta finalitat pel secretari general, António Guterres.

"Els últims anys, l'ONU no ha arribat al seu ple potencial a causa de la burocràcia i la mala gestió", ha dit Trump en el seu primer discurs a la seu de l'organització, durant una reunió organitzada pel seu país per discutir reformes en la qual també ha participat el secretari general.

Trump, que en el passat havia estat molt crític amb les Nacions Unides, s'ha mostrat molt satisfet amb les accions que està desenvolupant Guterres i ha assegurat que gràcies a aquest fet l'ONU "està canviant ràpidament". El president també ha dit que dona ple suport a la "gran visió de reforma" del diplomàtic portuguès i s'ha mostrat convençut que si s'aposta per canvis veritablement clars, l'ONU es convertirà en una força més important "en favor de la pau i l'harmonia al món".

"Animem el secretari general a utilitzar plenament la seva autoritat per retallar la burocràcia, reformar sistemes antiquats i prendre decisions fermes per promoure la missió central de l'ONU", ha assenyalat el líder nord-americà. Trump, a més, ha fet una crida a tots els estats membres a deixar de fer les coses com sempre i a no quedar atrapats en fórmules del passat que no funcionen. L'objectiu, ha subratllat, ha de ser que la ciutadania recuperi la confiança en el treball de l'organització.

En aquest sentit, Donald Trump ha criticat que els augments de pressupost i personal que s'han vist a les Nacions Unides des del 2000 no estan oferint "els resultats" que se n'esperaria. "Però sé que, sota el mandat del secretari general, això està canviant, i està canviant ràpidament", ha afegit.

Trump, que des de la seva arribada a la Casa Blanca ha amenaçat amb retallades importants en l'aportació nord-americana al pressupost de l'ONU, ha insistit avui que cap país ha d'assumir una "càrrega desproporcionada" en l'organització.

El seu discurs, que ha durat tot just cinc minuts i ha estat seguit per una intervenció del mateix Guterres, ha tingut un marcat caràcter institucional. A l'inici, però, Trump ha fet broma sobre "el gran potencial" que va veure fa anys a l'ONU, quan va decidir construir una torre amb el seu nom al davant de la seu de l'organització.

stats