Internacional 01/08/2017

Trump va dictar personalment el comunicat que mentia sobre la reunió del seu fill amb una advocada russa

El 'Washington Post' assegura que el president dels EUA va decidir a últim moment canviar l'estratègia per gestionar l'escàndol i implicar-s'hi

Ara
3 min
Donald Trump Jr. en una imatge del 17 de gener a la Torre Trump.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, va dictar personalment el comunicat en el qual s'assegurava, falsament, com els implicats van admetre més tard, que a la reunió que va mantenir el seu fill gran, Donald Trump Jr., amb una advocada russa no es va parlar de la campanya electoral de les presidencials. La informació l'avança aquest dilluns el 'Washington Post'.

Trump Jr. va rebre el 9 de juny del 2016 a la Torre Trump de Nova York l'advocada russa Natalia Veselnitskaia, que suposadament havia d'entregar-li informació perjudicial sobre Hillary Clinton obtinguda pel Kremlin, poques setmanes abans de les eleccions presidencials. Així ho va admetre el mateix fill del president després que sortís a la llum l'escàndol.

Segons el 'Washington Post' abans que es revelés per primera vegada fa un mes l'existència d'aquesta reunió, advocats i assessors de la família Trump havien acordat "avançar-se" amb un comunicat a qualsevol publicació "per intentar minimitzar-ne les conseqüències ". "Volien ser veraços. Que la seva història no pogués ser rebatuda més endavant si sortien els detalls complets", ha apuntat el 'Washington Post'.

No obstant això, sempre d'acord amb el rotatiu, que cita fonts pròximes al cercle presidencial sota condició d'anonimat, el propi Trump va intervenir en l'últim moment per canviar l'estratègia d'assessors i advocats amb un comunicat que va "dictar personalment". Va ser durant el vol que el va portar de tornada de la cimera del G-20 d'Alemanya als Estats Units, el 8 de juliol.

En el comunicat en qüestió s'emfatitzava que l'objecte de la reunió entre Trump Jr. i Veselnitskaia "no era la campanya electoral", sinó parlar sobre el programa d'adopció de nens russos als EUA, suspès des de finals del 2012.

Aquest va ser el comunicat que van rebre els mitjans que preparaven l'exclusiva sobre la reunió. Un assessor de Trump, també sota condició d'anonimat, va admetre al 'Washington Post' que la ingerència del president en aquest assumpte va ser "innecessària".

Més tard es coneixerien els correus electrònics entre Trump Jr. i l'intermediari de Veselnitskaia, en els quals va quedar demostrat que el fill del president esperava informació sobre Clinton d'aquesta reunió i que era conscient que provenia del Kremlin.

Trump, per la seva banda, defensa que, en el seu moment, no va saber res d'aquesta reunió. Un advocat de Trump, Jay Sekulow, ha respost a l'article, que ha qualificat d'estar "mal informat" i de ser "incorrecte". El 'Washington Post' recull la declaració d'un professor de dret de la Universitat de Standford, David Sklansky, que creu que Trump podria haver "obstruït la Justícia" amb el comunicat fals. "Mentir normalment no és un crim. Però podria ser rellevant per determinar si alguna cosa que va fer el president, com acomiadar [l'exdirector de l'FBI James] Comey, va ser corrupte", diu Sklansky.

El departament de Justícia, a través d'un grup liderat pel fiscal especial Robert Mueller, investiga la presumpta ingerència russa en les eleccions presidencials de novembre que va guanyar Trump i els possibles contactes de la campanya del republicà amb el Kremlin. En aquest context, la reunió entre Trump Jr. i Veselnitskaia és objecte d'investigació i també podria ser-ho el comunicat dictat per Trump.

Peter Zeidenberg, el fiscal que va investigar la filtració de la identitat d'una agent encoberta de la CIA per part de l'Administració de George W. Bush, considera que Mueller "haurà d'examinar" el comunicat de Trump. "El que realment em crida l'atenció és l'estupidesa d'involucrar al president. Ells encara tracten això com un negoci familiar en què tenen un problema de relacions públiques... El que no semblen entendre és que això és una investigació criminal que els implica a tots", ha dit Zeidenberg al 'Washington Post'.

stats