ESTATS UNITS
Internacional 26/08/2016

Trump abraça el discurs xenòfob i populista de Farage

Clinton censura el seu rival perquè representa la “dreta radical”

Núria Ferragutcasas
3 min
El líder ultradretà britànic, Nigel Farage, va animar els partidaris de Trump a lluitar contra les elits.

WashingtonDonald Trump s’ha batejat com al “Mr. Brexit” nord-americà. El candidat republicà a la Casa Blanca aspira a guanyar les presidencials del novembre amb el discurs nacionalista, antiimmigrant i antielitista dels partidaris de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El magnat novaiorquès va invocar dimecres a la nit l’històric referèndum britànic del juny per demanar el vot als seus conciutadans per “redeclarar la independència dels Estats Units”.

“El 23 de juny la gent del Regne Unit va votar per declarar la seva independència, que és el que volem fer nosaltres també”, va assegurar Trump. El republicà va advertir que una presidència de Hillary Clinton mantindrà el poder de les grans empreses que volen “un món sense fronteres”.

Un Trump més disciplinat -després de la reestructuració de l’equip de la seva campanya- i acompanyat del líder ultradretà britànic Nigel Farage es va erigir com l’únic candidat del canvi que combatrà l’establishment. “Vam arribar a aquelles persones que mai havien votat en la seva vida però creien que podien recuperar el control del seu país, el control de les seves fronteres i el seu orgull”, va dir Farage, que va participar en un míting del candidat republicà a Jackson, Mississipí, amb l’objectiu d’injectar optimisme entre els seus partidaris.

Les enquestes de les últimes dues setmanes donen un avantatge de sis punts a la candidata demòcrata, Hillary Clinton, en les presidencials. “Vostès poden vèncer els creadors de sondejos, els comentaristes i Washington”, els va animar el polític britànic, un dels impulsors del Brexit, que creu que hi ha paral·lelismes entre el seu país i els EUA.

Clinton contra l’extremisme

El suport de Farage a Trump li va anar a Clinton com anell al dit en la seva crítica contra el seu rival per abraçar la retòrica de la dreta “extremista”. La demòcrata va denunciar ahir en un míting a Reno, Nevada, que Trump és el candidat de “la dreta alternativa”. Aquest terme, poc conegut fins i tot entre els nord-americans, s’associa a un moviment d’ultranacionalistes blancs i antiimmigrants que rebutgen el multiculturalisme i consideren el Partit Republicà massa moderat.

La web de notícies Breitbart és la plataforma d’aquest moviment, tal com va explicar a la revista Mother Jones al juliol el fins fa poc director del portal i ara cap de campanya de Trump, Stephen Bannon. Clinton va advertir que gràcies a la candidatura de Donald Trump “la dreta radical” està aconseguint el control del Partit Republicà. L’ex secretària d’Estat nord-americana creu que la campanya del magnat immobiliari dóna veu “a grups d’odi” i s’ha construït “sobre prejudicis i paranoia”.

“A tot arreu on vaig els ciutadans em diuen que estan preocupats per la retòrica divisòria del meu oponent -va afirmar en el seu discurs-. Si no respecta tots els americans, com pot servir tots els americans [com a president]?”

Per a Clinton, Trump ha decidit representar l’extrema dreta, en auge en diferents parts del món. I va assegurar que el míting del republicà del dia abans amb Farage n’és la prova. El líder del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP, en les seves sigles en anglès) “va atiar els sentiments antiimmigrants per guanyar el referèndum per sortir de la Unió Europea”, va dir la demòcrata. “Farage ha demanat prohibir que els fills d’immigrants vagin a escoles públiques o siguin atesos pels serveis de salut, ha dit que les dones valen menys que els homes i està a favor d’eliminar lleis que impedeixen als empresaris discriminar per motius de raça a l’hora de contractar treballadors”, va explicar una Clinton que aquests dies ha hagut de defensar la seva gestió quan era cap de la diplomàcia americana.

Trump, que ha evitat declaracions polèmiques, s’ha centrat a atacar la seva rival i la fundació del seu marit. El candidat republicà ha titllat Clinton de “corrupta” i ha dit que és “una vergonya” que l’organització fos el vehicle de tràfic d’influències dels Clinton.

Els dos candidats s’han acusat mútuament de racistes. El discurs de Clinton d’ahir a Reno contra Trump buscava impedir que el republicà millori el seu baix suport entre les minories. En els últims dies el multimilionari novaiorquès ha demanat a afroamericans i llatins que confiïn en ell per solucionar els seus problemes.

stats