ESTATS UNITS
Internacional 09/08/2016

Trump promet abaixar impostos i renegociar tractats comercials

El republicà intenta reflotar la seva campanya per revertir els mals sondejos

Núria Ferragutcasas
3 min
El candidat republicà, Donald Trump, va presentar el seu pla econòmic a Detroit, una de les ciutats que més ha patit la crisi industrial als Estats Units.

WashingtonLes enquestes continuen donant males notícies a Donald Trump i, per això, ahir va intentar girar full d’una setmana agitada i difícil amb la presentació del seu pla econòmic en un discurs a Detroit. El candidat republicà a la Casa Blanca va prometre abaixar impostos “a la classe mitjana”, eliminar regulacions i renegociar els tractats comercials per crear llocs de treball i riquesa als Estats Units.

Trump va assegurar que la seva rival, Hillary Clinton -que ha consolidat un avantatge en intenció de vot de set punts-, és la “candidata del passat”. “La nostra campanya és la del futur”, va afegir el magnat immobiliari, que creu que la seva experiència en el camp dels negocis el qualifica com l’únic candidat capaç de millorar l’economia del país.

Una gran part del seu programa segueix l’ortodòxia econòmica republicana, com la reducció d’impostos o de les regulacions. Tot i així, presenta dues excepcions significatives en la política comercial i en la política de rebaixa del dèficit del govern. Trump va insistir que renegociarà el tractat comercial de l’Amèrica del Nord (NAFTA, les sigles en anglès) i traurà els Estats Units del nou acord de lliure comerç amb els països del Pacífic, que va negociar el govern d’Obama i que el Congrés encara no ha aprovat. D’altra banda, va prometre una forta inversió en infraestructures -una proposta també dels demòcrates que faria augmentar el dèficit federal.

Contra la globalització

Trump es distancia del seu partit amb la seva política comercial proteccionista. De fet, la seva visió en aquest camp, semblant a la del candidat demòcrata, Bernie Sanders, va ser clau per obtenir la confiança de votants obrers blancs i guanyar les primàries republicanes. I, ara, la seva campanya espera que aquest mateix electorat li doni la clau de la Casa Blanca.

Trump considera que cal lluitar contra la globalització i contra tractats comercials que han provocat la pèrdua de llocs de treball en la indústria i, per tant, afectat a la classe obrera. Va prometre “posar Amèrica primer” un altre cop per recuperar “la grandesa” de la primera potència econòmica.

“Americanisme, no globalisme, serà el nostre credo”, va dir, repetint una frase del seu discurs d’acceptació de la candidatura republicana.

Segons ell, la ciutat de Detroit és l’exemple “vivent” de “l’agenda econòmica fracassada” de Hillary Clinton. “Ella dóna suport a un augment dels impostos i a una regulació radical que han fet desaparèixer llocs de treball de la vostra comunitat”, va dir.

En el seu discurs, que va ser interromput més d’una desena de cops per manifestants, Trump va proposar també ajudes per a les famílies per pagar la guarderia dels seus fills a través de deduccions fiscals. Trump, però, no va explicar els detalls d’aquesta idea, que, segons els experts econòmics, podria beneficiar només famílies adinerades.

El candidat republicà va moderar el seu to i, tot i les crítiques dures a la seva rival, va seguir el guió preparat. D’aquesta manera, va intentar reflotar la seva campanya després que els seus polèmics atacs a la família d’un soldat nord-americà musulmà i a líders republicans l’hagin enfonsat en els sondejos electorals.

Clinton presenta el seu pla

Unes hores després del discurs de Trump, la candidata demòcrata, Hillary Clinton, va presentar el seu pla per crear llocs de treball a St. Peterburg, Florida, un dels estats clau per guanyar la presidència. L’ex secretària d’Estat nord-americana va prometre que farà la inversió més important en creació de llocs de treball des de la Segona Guerra Mundial. En els pròxims dies, tant Clinton com Trump han promès donar més detalls dels seus programes econòmics.

stats