Internacional 30/07/2021

Trump va pressionar el departament de Justícia perquè denunciés frau electoral

"Només cal que digueu que hi va haver frau, la resta deixeu-m'ho a mi", els va dir el president

Katie Benner / The New York Times
3 min
Donald Trump, durant un discurs a la seva ruta Save America a principis de juliol,

El president Donald Trump va pressionar alts funcionaris del departament de Justícia a finals de l'any passat perquè declaressin que les eleccions del 3 de novembre havien sigut fraudulentes, malgrat que no havien trobat casos de frau generalitzat, de manera que ell i els seus aliats al Congrés poguessin utilitzar l'afirmació per intentar anul·lar els resultats. Ho revelen nous documents proporcionats als legisladors i obtinguts pel The New York Times

La petició representa un cas extraordinari d'interferència d'un president amb una agència que normalment és independent de la Casa Blanca, en l'intent de fer avançar la seva pròpia agenda personal. Els documents són l’últim exemple de l’extensa campanya de Trump en les últimes setmanes al càrrec per deslegitimar els resultats electorals. 

L’intercanvi es va desenvolupar durant una trucada telefònica el 27 de desembre en què Trump va pressionar el fiscal general en funcions de l’època, Jeffrey A. Rosen, i el seu adjunt, Richard P. Donoghue, sobre les afirmacions de frau electoral que el departament havia desmentit. Donoghue va advertir que el departament no tenia cap poder per canviar el resultat de les eleccions. Trump va respondre que no esperava que ho fes, segons les notes que Donoghue va escriure després fent memòria de la conversa. 

"Només cal que digueu que les eleccions van ser corruptes, deixeu-me la resta a mi" i als aliats del Congrés, va escriure Donoghue per resumir la resposta de Trump.

Trump no va nomenar els legisladors als quals es referia, però en altres moments de la trucada va esmentar el congressista Jim Jordan, d'Ohio, a qui va qualificar de "lluitador"; el representant Scott Perry, de Pennsilvània, que en aquell moment va promoure la idea que les eleccions van ser robades a Trump, i el senador Ron Johnson, de Wisconsin, a qui Trump va elogiar per "arribar al fons de les coses". 

Reaccions tímides a les filtracions

Les notes relacionen els aliats de Trump al Congrés amb la seva campanya per pressionar els funcionaris del departament de Justícia perquè ajudessin a soscavar o fins i tot anul·lar els resultats electorals. 

Jordan va votar finalment per anul·lar els resultats electorals en estats clau, però ha restat importància al seu paper en la campanya de pressió del president. "El congressista Jordan no va pressionar ningú al departament de Justícia sobre les eleccions del 2020", va dir el seu portaveu, Russell Dye. "Continua d'acord amb el president Trump que és perfectament adequat plantejar preocupacions sobre la integritat electoral".

Perry i Johnson no van respondre immediatament a les peticions de declaracions. Perry ha continuat afirmant que Trump va guanyar, però no ha sigut vinculat directament a l’esforç de la Casa Blanca per mantenir-lo al càrrec. I Johnson, a qui Trump va donar suport recentment quan considerava presentar-se per a un tercer mandat, sosté encara que és raonable tenir preguntes sobre la integritat de les eleccions, tot i que ha reconegut Joe Biden com a president. 

El departament de Justícia va proporcionar les notes de Donoghue al Comitè de Supervisió i Reforma de la Cambra, que investiga els esforços de l’administració Trump per revertir il·legalment els resultats electorals.

Normalment, el departament ha lluitat per mantenir en secret qualsevol relat de discussions privades entre un president i el seu gabinet, per evitar establir un precedent que impedeixi que els funcionaris de futures administracions assessorin els presidents amb franquesa per por que les seves converses després es facin públiques. 

Però lliurar les notes al Congrés forma part d’un patró que permet examinar els esforços de Trump per anul·lar les eleccions. El departament de Justícia de Biden també va dir aquesta setmana a Rosen, Donoghue i altres antics funcionaris que podrien proporcionar un testimoni sense restriccions als investigadors del Comitè de Supervisió i Reforma de la Cambra i dels comitès judicials del Senat. 

© Copyright The New York Times

stats