Internacional 27/08/2019

Trump proposa el seu complex de luxe a Miami per celebrar el G-7

El president dels EUA diu que és “difícil trobar un lloc millor” per a la cimera

P. Mazzei / M. Shear / E. Lipton
3 min
Trump proposa el seu complex de luxe a Miami per celebrar el G-7

Doral (Estats Units)Els presidents, normalment, utilitzen les cimeres internacionals per avançar la seva agenda política internacional. Però el president dels Estats Units, Donald Trump, és d’una altra pasta. El mandatari nord-americà ha aprofitat la cimera del G-7 que s’ha celebrat aquests dies a la ciutat de Biarritz, al País Basc francès, per promocionar el complex de golf i luxosos apartaments turístics que té en propietat a Doral, a l’oest de Miami, al sud de Florida. Com ho ha fet? Trump ha proposat que la cimera del G-7 de l’any que ve se celebri en aquest complex de luxe. Una mostra més -segurament, la més descarada- de la seva voluntat, intencionada o no, d’ignorar els límits ètics que històricament han separat les activitats amb ànim de lucre de la presidència. I, en aquest sentit, aquest complex, el Trump National Doral Miami Golf Club, és una de les principals fonts de riquesa de la família Trump.

Trump va assegurar que la seva propietat, un “lloc fantàstic”, està equipada de manera idònia i única per acollir la reunió del G-7. “Té una superfície enorme, molts escenaris diferents que poden tenir diverses utilitats”, va presumir el president a Biarritz. “Als visitants realment els agrada molt. A més, té edificis que tenen entre 50 i 70 habitacions, fet que permetria que cada delegació tingués el seu propi edifici”, va continuar. Davant la premsa, Trump es va anar entusiasmant. “No hem trobat cap lloc que pugui arribar a competir amb aquest complex”, va arribar a dir als mitjans de comunicació. “No vull fer diners -va defensar-se Trump-, simplement, crec que és un lloc bonic on celebrar [la reunió del G-7]”.

Sigui com sigui, la cimera dels governs més poderosos del món, que atreu bona part de l’atenció mediàtica mundial i que comporta l’arribada d’un elevat nombre de funcionaris governamentals i periodistes, suposaria un enorme benefici -inesperat- per a la família del president. A més a més, el simple fet que hagi fet aquestes declaracions implica que el complex, si més no, guanyi popularitat i presència mediàtica. Però aquests comentaris ostentosos de Trump han generat una nova onada de crítiques al president. Especialment dels mateixos nord-americans. En canvi, els líders presents al G-7 no van fer cap al·lusió a les paraules del representant de Washington. “Trump bàsicament obligaria els governs estrangers a gastar molts diners en benefici del seu resort personal, mentre que, a la vegada, promocionaria d’una manera notable el seu negoci a l’escenari mundial”, assegura Deepak Gupta, un advocat de temes ètics amb àmplia experiència en episodis d’aquest tipus. “Això és incompatible amb l’esperit de la Constitució”, continua Gupta, que no creu que “mai abans s’hagi vist una acció similar d’un president dels Estats Units”. Té raó: fins ara tots els presidents anteriors havien evitat vincular, d’una manera tan descarada, un negoci personal amb els privilegis que comporta el càrrec.

La influència del president

El luxós complex de Trump mai ha acabat d’enlairar-se des que el president el va comprar, en fallida, el 2012 per uns 150 milions de dòlars. Els següents anys va continuar registrant pèrdues, però el 2016 i el 2017, amb un Trump ja president, va començar a millorar el balanç.

“Doral està molt bé i ha tingut el seu millor any aquest 2018”, va confirmar la Trump Organization en un comunicat publicat el maig passat. Hi ha una dada significativa: des que Trump és president, l’allotjament de grups polítics republicans ja ha aportat 1,4 milions de dòlars al resort en estades.

Copyright The New York Times

stats