Internacional 25/05/2019

Trump envia 1.500 soldats més al Golf i incrementa la tensió amb l'Iran

El president autoritza una venda d'armes a l'Aràbia Saudita saltant-se el mandat del Congrés

Ara
2 min
Donald Trump, de visita oficial al Japó després d'autoritzar l'enviament de tropes al Golf Pèrsic.

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha autoritzat l'enviament de 1.500 soldats més i una dotzena de caces al golf Pèrsic amb l'argument que cal reforçar les defenses davant de l'amenaça que representa l'Iran.

El mateix ministre d'Exteriors iranià, Javad Zarif, ha reaccionat aquest dissabte acusant l'administració nord-americana de buscar excuses per incrementar l'escalada militar a la regió amb moviments que ha qualificat com a "extremadament perillosos". "La presència creixent dels Estats Units a la nostra regió és extremadament perillosa i amenaça la pau internacional i la seguretat, i això hauria de ser afrontat", advertia Zarif.

Les noves tropes se sumen a l'enviament d'un portavions i diversos bombarders a principis de maig, seguits poc després de diversos míssils Patriot i un vaixell amfibi. La presència militar nord-americana en aquesta zona és també una amenaça comercial per a l'Iran, ja que l'estret d'Ormuz, al golf Pèrsic, és vital per a les seves exportacions de petroli.

A més de l'enviament de tropes, Trump ha declarat l'amenaça de l'Iran a l'Orient Mitjà com una emergència nacional per tal de poder autoritzar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita sense permís del Congrés.

Amb aquest moviment, la Casa Blanca ha aconseguit autoritzar aquest divendres una nova venda d'armament per un valor aproximat de 7.000 milions d'euros a la monarquia saudita, malgrat que el Congrés va aprovar fa setmanes una moció que reclama aturar la cooperació militar amb Riad especialment a la guerra del Iemen, en què els saudites han practicat un bombardeig implacable i un bloqueig d'aliments que manté el país en una situació de crisi humanitària severa.

Els nous moviments de Trump, que han coincidit amb l'anunci del règim iranià de retirar-se parcialment de l'acord nuclear amb les potències mundials -del qual els EUA ja es van retirar fa un any- i la seva amenaça de tornar a enriquir urani si la UE i la Xina no troben la fórmula per compensar el mal que les sancions dels EUA estan fent a l'economia iraniana.

En aquest context de tensió, tot i que les dues bandes asseguren que no volen una guerra, hi ha certes veus que no descarten un enfrontament, com la d'un comandament militar iranià, el general Morteza Qorbani, que aquest dissabte també ha advertit: "Els EUA estan enviant vaixells de guerra a la regió. Si cometen la més petita estupidesa, enviarem aquests vaixells al fons del mar juntament amb la seva tripulació i avions utilitzant dos míssils o dues de les noves armes secretes", va dir.

stats